Mijn favorieten

Nog een hypotheek afsluiten in 2017? Vraag ‘m tijdig aan!

Dit jaar kun je nog 1% extra lenen bovenop de waarde van je huis, in 2018 is de maximale hypotheek nog maar 100% van de woningwaarde. Klanten die in 2017 een hypotheek aanvragen, gaan ervan uit dat de regels van dat jaar nog voor hen gelden. Maar als de hypotheekaanvraag nog niet behandeld is en de bindende offerte nog niet geleverd voor 1 januari, is dit niet het geval.

Jaarwisseling
De dag dat je bank jou een bindende hypotheekofferte aanbiedt, is bepalend voor de vraag welke hypotheekregels gelden. Zo is dat nu nog via de wet geregeld. Het zou dus zomaar kunnen voorkomen dat als je hypotheekverstrekker het heel druk heeft, de jaarwisseling geweest is vóór je de bindende offerte binnen hebt. Dan gelden dus de nieuwe regels, en kun jij minder lenen dan je in 2017 had aangevraagd. Hierdoor kan in het ergste geval zelfs de aankoop van je (droom)huis niet meer doorgaan.

Hoe werd dit vorig jaar geregeld?
Van 2016 op 2017 gold precies hetzelfde probleem. Toen daalde de maximale hypotheek ook met 1%, van maximaal 102% van de woningwaarde in 2016, mocht je nog maar 101% in 2017 lenen. Er werd toen vanwege de grote drukte bij de banken een overgangsperiode ingesteld, in deze periode kregen de klanten nog een hypotheek volgens de 2016-normen. Dit jaar hebben ze de overgangsperiode laten vervallen.

Wat maakt een hypotheekaanvraag complex?
Een hypotheek kun je niet zomaar onderscheiden in ‘complex’ en ‘niet complex’. Wat we er wel over kunnen zeggen: de doorloop van een hypotheekaanvraag wordt ingewikkelder als je bijvoorbeeld een nieuwbouwhuis koopt, een aanvullende starterslening hebt of ZZP’er bent. De hypotheekadviseur kan vaak wel enige druk uitoefenen op de betreffende bank, of in de aanvraag rekening houden met de werkdruk van bepaalde hypotheekverstrekkers. Toch ligt ook de complete verantwoordelijkheid niet in zijn/haar hand.

Deadline
Diverse banken hebben inmiddels hun richtlijnen voor het einde jaar kenbaar gemaakt. Mocht je een hypotheek nog volgens de normen van 2017 af willen sluiten, dan is het raadzaam het complete dossier, inclusief taxatierapport, uiterlijk 15 december 2017 aan te leveren. Op deze manier is de verwachting dat je dossier nog in 2017 wordt afgehandeld en je in 2017 nog een bindende hypotheekofferte conform de normen 2017 ontvangt.