Mijn favorieten

8 manieren om de hypotheekrente te verlagen

Een woning kopen

 

1. Woning kopen met de huidige lage hypotheekrente


Bent u toe aan een nieuwe stap in uw leven? Dit is misschien wel hét moment om te verhuizen. U financiert de nieuwe woning tegen de lage hypotheekrente van dit moment. Daarnaast stijgen naar verwachting ook de huizenprijzen.


Hypotheek oversluiten voor een lagere hypotheekrente

Gaat u niet verhuizen, maar wilt u toch uw hypotheekrente verlagen? Dan biedt oversluiten de meeste mogelijkheden voor een lagere rente. Omdat u een nieuwe hypotheek afsluit (waarmee u de oude hypotheek aflost), kunt u deze opnieuw samenstellen. U heeft daarbij de volgende keuzes:


2. Van geldverstrekker veranderen


Bij oversluiten kunt u (opnieuw) voor de voordeligste geldverstrekker in de markt kiezen. De laatste jaren zijn er veel hypotheekaanbieders bijgekomen met vaak een lage hypotheekrente en aantrekkelijke voorwaarden.


3. Andere aflosvorm kiezen


Sluit u een hypotheek van vóór 2013 over, dan kunt u uw huidige hypotheekvorm onder voorwaarden meenemen. Zo is het mogelijk om (deels) aflossingsvrij te blijven lenen. Kiest u voor een andere hypotheekvorm waarbij wordt afgelost (annuïtair of lineair), dan is de rente vaak net wat lager. Tevens verlaagt u het risico op een restschuld.
Met een hypotheekvergelijking van Ditters weet u wat onder aan de streep het voordeligste is.


4. Rentevast periode aanpassen


Bij oversluiten kunt u opnieuw kiezen hoe lang u de hypotheekrente wilt vastleggen. Een korte rentevast periode is goedkoper en interessant als u op korte termijn gaat verhuizen en in een tijd van veel renteverlagingen.
Op het moment dat de hypotheekrente gaat stijgen, kunt u door over te sluiten de hypotheekrente lang vastleggen. U bent dan voor lange tijd verzekerd van de lage hypotheekrente.


5. NHG toevoegen


Met een NHG-hypotheek komt u bij een aantal geldverstrekkers in aanmerking voor korting. Als u aan de voorwaarden van de NHG voldoet, kunt u bij oversluiten kiezen voor NHG. In 2018 komt een grotere doelgroep in aanmerking voor garantie en bijbehorende korting. De kostengrens van NHG is namelijk verhoogd naar €265.000,-.

Bij oversluiten betaalt u afsluitkosten voor de nieuwe hypotheek en een boeterente voor het aflossen van de oude hypotheek. Dit is voor huizenbezitters een drempel om de hypotheekrente te laten verlagen.


De hypotheekrente verlagen met een aanpassing van de lopende hypotheek


Om uw hypotheekrente te verlagen is het niet altijd nodig om een nieuwe geldverstrekker te kiezen. Met een zogenaamde ‘interne omzetting’ wijzigt u de hypotheek bij uw huidige aanbieder. U heeft daarbij de volgende keuzes:


6. Andere aflosvorm voor huidige hypotheek


U kunt uw huidige hypotheekvorm wijzigen en gaan aflossen. Zo komt u in aanmerking voor rentekorting. Voor een interne omzetting betaalt u geen boeterente, mits u bij dezelfde geldvertrekker blijft en de hypotheek voortzet voor de resterende rentevast periode en rente.

Dit is ook het moment om naar een alternatief voor de spaarhypotheek te kijken. Bij een spaarhypotheek profiteert u minder van de lagere hypotheekrente, omdat de spaarvergoeding gekoppeld is aan de hypotheekrente. Gaat de rente omlaag, dan stijgt uw premie.


7. Rentemiddeling


Inmiddels biedt een meerderheid van de banken rentemiddeling aan. Bij rentemiddeling vraagt u aan de bank om uw hypotheekrente te middelen met het huidige tarief in de markt. Omdat dit een simpele administratieve handeling is, zijn de kosten voor rentemiddeling lager dan bij oversluiten. U heeft echter niet de mogelijkheid om de hypotheek te wijzigen, waardoor de besparing vaak minder groot is. Daarnaast betaalt u een boeterente. Deze wordt echter verrekend in de nieuwe hypotheekrente. Rentemiddeling is veelal duurder dan het ineens betalen van een boete.


8. Een lagere risicoklasse


Een lagere hypotheek in verhouding tot de woningwaarde betekent minder risico voor de bank. Komt u in een lagere risicoklasse dan gaat uw hypotheekrente omlaag. Deze klassen worden uitgedrukt in een percentage (hypotheeksom in verhouding tot de woningwaarde).

Om in een lagere risicoklasse te komen kunt u de hypotheek verlagen. Bij de meeste geldverstrekkers mag u tot een bepaald percentage (10% - 20%) boetevrij extra aflossen. Het kan natuurlijk ook dat uw huizenprijs is gestegen. Middels de WOZ-waarde of een taxatie kunt u dit aantonen, waardoor u in een lagere risicoklasse komt wat een lagere rente op kan leveren. Niet alle hypotheekverstrekkers passen namelijk de hypotheekrente automatisch aan naar een lagere risicoklassen. Veelal ligt het initiatief bij de klant. Wij informeren u hier graag over.