Ditters Nieuws

Dit betekent Prinsjesdag voor jou als huizenbezitter

Gister tijdens Prinsjesdag presenteerde het kabinet de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar. Wat betekent de Miljoenennota voor huizenbezitters zoals jij? We zetten de belangrijkste wijzigingen op een rij.

 1. Starters helpen starten
  Zo onderzoekt het ministerie van Financiën of de overdrachtsbelasting voor starters kan worden afgeschaft. Deze bedraagt voor iedereen 2% van de woningwaarde. Dat zou voor starters enorm helpen. Ook denk het kabinet er aan de overdrachtsbelasting voor beleggers op de woningmarkt juist te verhogen en dezelfde beleggers minder geld laten lenen voor de koop en verhuur van woningen.
   
 2. Minder hypotheekrenteaftrek
  De maximale hypotheekrente aftrek wordt stapsgewijs afgebouwd tot 2023. Vanaf 2020 gaat dat versneld met 3% per jaar. In 2020 zijn de aftrekbare rente en kosten eigen woning nog maximaal aftrekbaar tegen 46%. Op dit moment is dit nog 49%. In 2023 gaat dit omlaag naar 37,05%. Heb je een inkomen lager dan € 68.507? Dan ondervind je geen fiscaal nadeel door deze maatregel.
   
 3. Stijging WOZ waarde
  De verwachting is dat de gemiddelde WOZ-Waarde in 2020 met acht tot tien procent stijgt. Een hogere WOZ-waarde heeft onder meer gevolgen voor het eigenwoningforfait: die gaat omhoog en dat zorgt voor een lagere belastingaftrek. Ook gemeentelijke heffingen kunnen stijgen door een hogere WOZ.
   
 4. Samen meer lenen
  Tweeverdieners mogen meer lenen! In 2020 mag je het hoogste inkomen vermeerderen met 80% van het laagste inkomen. In 2019 was dit nog 70%.
   
 5. Salderingsregeling zonnepanelen verlengd tot 2023
  Heb je zonnepanelen? Dan is er ook goed nieuws. De salderingsregeling is verlengd tot 2023. Dus wek je meer stroom op dan dat je verbruikt? Dan kun je terugleveren aan het energienet. Het verschil tussen de hoeveelheid opgewekte en verbruikte stroom wordt dan verrekend met je energierekening. Dit wordt salderen genoemd.
   
 6. Afbouwen Hillen-aftrek
  In 2019 is begonnen met het stapsgewijs afbouwen van de Hillen-aftrek. Dit gebeurt binnen een periode van 30 jaar. Deze wijziging is voor huiseigenaren die geen of nog een kleine eigenwoningschuld hebben en hiervoor weinig of geen rente betalen. In dat geval is het eigenwoningforfait hoger dan de aftrekbare kosten. Je hebt dan recht op aftrek omdat je geen of een kleine eigenwoningschuld heeft. In 2020 is de aftrekpost van de bijtelling van het eigenwoningforfait 93,33%. Deze maatregel treft met name ouderen.
   
 7. Belasting op aardgas omhoog, elektriciteit goedkoper
  Vanaf 2020 wordt de belasting op gas geleidelijk hoger. Daarentegen gaat de belasting op elektriciteit juist omlaag. Met deze maatregelen wil het kabinet duurzaam energiegebruik stimuleren.

Bron: Florius

Dit betekent Prinsjesdag voor jou als huizenbezitter

Nieuws

Prinsjesdag 2021

Welke veranderingen gaan er plaatsvinden voor jou als (toekomstige) huizenbezitter?

Lees verder Chevron black btn

Winnaar Jubileumactie!

Bekijk de voor- en nafoto's van deze verbouwing.

Lees verder Chevron black btn

3 reden om een aankoopmakelaar in te schakelen

Heb je een gave woning in omgeving Ede, Arnhem, Veenendaal of Wageningen op het oog? Lees...

Lees verder Chevron black btn

×

Wat is mijn huis waard?

Direct berekenen