Ook profiteren van de lage hypotheekrente?

Ook profiteren van de lage hypotheekrente?

De hypotheekrente was in geen 50 jaar zo laag. En tot nu toe daalt deze in 2020 nog steeds. Loopt je rentevaste periode van je hypotheek binnenkort nog niet af? Dan geven wij je een aantal tips om in de tussentijd toch te profiteren van de lage rente.

Verhuizen
Breek je hypotheekcontract open door te verhuizen. Ga je verhuizen, dan ga je een nieuwe hypotheek aan en ben je helemaal vrij in je keuze van vorm, rentevaste perioden en hypotheekverstrekker.

  • Je verbreekt je huidige hypotheekcontract, zonder dat je een boeterente betaalt;
  • Verhuizen brengt wel kosten met zich mee, zoals afsluit- en notariskosten en kosten voor verbouwen of inrichten van je nieuwe woning

Denk je aan verhuizen? Laat onze makelaars langskomen voor een vrijblijvende waardebepaling van je huis. En kijk natuurlijk eens in ons aanbod!

Oversluiten
Oversluiten betekent dat je jouw huidige hypotheek beëindigt. Daarna sluit je een nieuwe hypotheek af. Met dus weer die vrije keus uit vorm, rentevaste periode en hypotheekverstrekker. Bij oversluiten zeg je een afspraak met de bank op en die wil de misgelopen inkomsten gecompenseerd zien in de vorm van een boete. Je betaalt die boete in één keer.

Meer weten over het nut van oversluiten? Kijk deze video. Voor meer informatie over de kosten bij oversluiten, bekijk je deze video.

  • Je profiteert meteen van een lagere rente en dus lagere maandlasten. Je kunt de boeterente gaan terugverdienen. Oversluiten heeft alleen zin, als je die boete ook binnen een redelijke tijd terugverdient;
  • De boete wordt alleen berekend over het deel wat nog moet worden afgelost. Hoe langer de rentevaste periode, des te hoger de boete;
  • Nadeel kan zijn dat je dus wel wat eigen geld moet hebben voor de boete, indien de totale hypotheek de marktwaarde van de woning overstijgt. Is dit niet het geval, dan kunt u de boete meefinancieren.

Rentemiddeling
Het kan interessant zijn om je rente te ‘middelen’. Je breekt dan je hypotheekcontract open om deze opnieuw vast te zetten tegen een lagere rente. Je nieuwe rente is het gemiddelde van je vorige rente en de actuele rente.

  • Je profiteert op deze manier van de lage hypotheekrente en hebt lagere maandlasten;
  • Je betaalt een boete, maar deze wordt verwerkt in het nieuwe rentepercentage. Je betaalt de boete dus niet in een keer;
  • Indien je recht hebt op renteaftrek voor je hypotheek, is rentemiddeling aftrekbaar. Deze kosten kun je eenmalig aftrekken; 
  • Rentemiddeling kan alleen bij je eigen geldverstrekker, maar niet elke geldverstrekker biedt rentemiddeling aan.

Het is zo niet te zeggen welke optie het meest voordelig is. Dat hangt van je persoonlijke situatie af. Bepaalde kosten die je moet maken zijn ook aftrekbaar, zoals de boeterente, afsluitkosten, taxatiekosten en notariskosten. Onze hypotheekadviseurs rekenen graag vrijblijvend voor je uit wat de beste optie is. Maak hier een afspraak.

Nieuws

Ditters Woonregisseurs: Klushuis met potentie

“Ditters Woonregisseurs gaven de doorslag bij de afweging tussen de instapklare woning o...

Lees verder Chevron black btn

Woningmarkt loopt onverminderd door

Sinds de coronacrisis zijn prijzen van koopwoningen in de regio blijven stijgen, het aant...

Lees verder Chevron black btn

Vrijblijvende Taxatieweken WEGENS SUCCES VERLENGD!

Tot en met 22 mei - ook gratis waardebepaling op afstand. 

Lees verder Chevron black btn

Ditters Woonregisseurs: Optimaal genieten na het werkende leven

"Aart wist uit zijn pool met vakmensen de juiste mensen op het juiste ...

Lees verder Chevron black btn

×

Wat is mijn huis waard?

Direct berekenen