Samenwonen? Denk dan aan deze punten!

Samenwonen? Denk dan aan deze punten!

Naast het feit dat samenwonen leuk en spannend is, zijn er ook praktische zaken om over na te denken. Hoe regel je gezamenlijke geldzaken en verzekeringen? Kies je voor een samenlevingsvorm op papier? Wij zetten een aantal aandachtspunten voor je op rij!

1. Maak een overzicht van je geldzaken
Bespreek samen alle inkomsten en uitgaven en zet alles op een rij. Vergeet hierbij je spaargeld niet. Als je gaat samenwonen ga je vaak vaste lasten samen dragen. Het is handig om dat vanaf één rekening te doen. Ook kun je besluiten gezamenlijk een spaarrekening te openen.

TIP! Je kunt flink besparen door bijvoorbeeld je (online) krant, Netflix en Spotify abonnementen te delen! Dit geldt ook voor verzekeringen. Wellicht heb je samen nieuwe verzekeringen nodig. Alles bij één verzekeraar onderbrengen scheelt ook geld. Hulp nodig bij het uitzoeken van verzekeringen? Neem dan contact op met onze verzekeringsadviseur Ruben voor een vrijblijvend gesprek.

2. Leg dingen vast voor de toekomst
Je wil er niet aan denken, maar het is belangrijk om zaken die betrekking hebben op uit elkaar gaan of overlijden goed te regelen. Bespreek met elkaar wat je wil dat er gebeurt met je bezittingen. Je bent niet verplicht iets vast te leggen, maar dan heb je niks om op terug te vallen als je uit elkaar gaat of een van de twee overlijdt.

Denk bijvoorbeeld aan:

- Een samenlevingscontract
In een samenlevingscontract leg je bijvoorbeeld vast wie wat betaalt. Je kunt er ook in opnemen welke goederen privé-eigendom zijn, zoals auto’s, en welke goederen gezamenlijk. Mocht een van de twee meer geld investeren in bijvoorbeeld de woning dan de ander, kun je dat door middel van een investeringsbijeenkomst vastleggen. Mochten jullie uit elkaar gaan, krijgt diegene het geïnvesteerde bedrag terug.

- Je bezittingen na overlijden
Alleen als je getrouwd bent of geregistreerd partners, ben je elkaars erfgenaam. Als je wil dat alle gezamenlijke bezittingen aan je partner toekomen, moet je dat in een samenlevingscontract vastleggen onder een verblijvingsbeding of je laat een apart testament opmaken bij de notaris. Door een verblijvingsbeding op te nemen in het samenlevingscontract, mogen alle gezamenlijke bezittingen bij de achtergebleven partner blijven.

TIP! Let ook op partnerpensioen. Zolang je niet getrouwd of geregistreerd partner bent, kun je niet geen aanspraak maken op partnerpensioen na overlijden. Laat je partner bijschrijven bij jouw pensioen, zodat hij of zij partnerpensioen ontvangt als jij overlijdt en andersom.

3. Fiscaal partnerschap
Voor de belasting veranderen er ook zaken als je gaat samenwonen. Deze wijzigingen moet je zelf doorgeven bij de belastingdienst. Had je bijvoorbeeld alleen recht op uitkeringen of toeslagen? Nu je samenwoont kan dit veranderen. Je bent nu ook elkaars fiscaal partner, dus ook je belastingaangifte wijzigt.

TIP! Zijn jullie zo ver dat jullie samen een huis willen kopen? Bereken dan hier je maximale hypotheek!

Nieuws

Waarom is het verstandig om af en toe je hypotheek te laten checken?

Maak tot de kerst gebruik van de Ditters Hypotheekweken. 

Lees verder Chevron black btn

Ditters Woonregisseurs: Aankoop en verbouwing met coördinatie vanuit Curaçao

“We vertrouwden volledig op Ditters en kregen naast de uitstekende service en co...

Lees verder Chevron black btn

Een huis kopen of verkopen tijdens de corona crisis, wat mag je verwachten?

Een huis kopen of verkopen met de laatste maatregelen is gewoon nog mogelijk. Wij hebben onze ...

Lees verder Chevron black btn

Veranderingen in 2021 voor (toekomstige) woningbezitters

De financiële plannen van het kabinet voor 2021 zijn weer bekend. Ga je erop vooruit als ...

Lees verder Chevron black btn

×

Wat is mijn huis waard?

Direct berekenen