Samenwonen? Denk dan aan deze punten!

Samenwonen? Denk dan aan deze punten!

Naast het feit dat samenwonen leuk en spannend is, zijn er ook praktische zaken om over na te denken. Hoe regel je gezamenlijke geldzaken en verzekeringen? Kies je voor een samenlevingsvorm op papier? Wij zetten een aantal aandachtspunten voor je op rij!

1. Maak een overzicht van je geldzaken
Bespreek samen alle inkomsten en uitgaven en zet alles op een rij. Vergeet hierbij je spaargeld niet. Als je gaat samenwonen ga je vaak vaste lasten samen dragen. Het is handig om dat vanaf één rekening te doen. Ook kun je besluiten gezamenlijk een spaarrekening te openen.

TIP! Je kunt flink besparen door bijvoorbeeld je (online) krant, Netflix en Spotify abonnementen te delen! Dit geldt ook voor verzekeringen. Wellicht heb je samen nieuwe verzekeringen nodig. Alles bij één verzekeraar onderbrengen scheelt ook geld. Hulp nodig bij het uitzoeken van verzekeringen? Neem dan contact op met onze verzekeringsadviseur Ruben voor een vrijblijvend gesprek.

2. Leg dingen vast voor de toekomst
Je wil er niet aan denken, maar het is belangrijk om zaken die betrekking hebben op uit elkaar gaan of overlijden goed te regelen. Bespreek met elkaar wat je wil dat er gebeurt met je bezittingen. Je bent niet verplicht iets vast te leggen, maar dan heb je niks om op terug te vallen als je uit elkaar gaat of een van de twee overlijdt.

Denk bijvoorbeeld aan:

- Een samenlevingscontract
In een samenlevingscontract leg je bijvoorbeeld vast wie wat betaalt. Je kunt er ook in opnemen welke goederen privé-eigendom zijn, zoals auto’s, en welke goederen gezamenlijk. Mocht een van de twee meer geld investeren in bijvoorbeeld de woning dan de ander, kun je dat door middel van een investeringsbijeenkomst vastleggen. Mochten jullie uit elkaar gaan, krijgt diegene het geïnvesteerde bedrag terug.

- Je bezittingen na overlijden
Alleen als je getrouwd bent of geregistreerd partners, ben je elkaars erfgenaam. Als je wil dat alle gezamenlijke bezittingen aan je partner toekomen, moet je dat in een samenlevingscontract vastleggen onder een verblijvingsbeding of je laat een apart testament opmaken bij de notaris. Door een verblijvingsbeding op te nemen in het samenlevingscontract, mogen alle gezamenlijke bezittingen bij de achtergebleven partner blijven.

TIP! Let ook op partnerpensioen. Zolang je niet getrouwd of geregistreerd partner bent, kun je niet geen aanspraak maken op partnerpensioen na overlijden. Laat je partner bijschrijven bij jouw pensioen, zodat hij of zij partnerpensioen ontvangt als jij overlijdt en andersom.

3. Fiscaal partnerschap
Voor de belasting veranderen er ook zaken als je gaat samenwonen. Deze wijzigingen moet je zelf doorgeven bij de belastingdienst. Had je bijvoorbeeld alleen recht op uitkeringen of toeslagen? Nu je samenwoont kan dit veranderen. Je bent nu ook elkaars fiscaal partner, dus ook je belastingaangifte wijzigt.

TIP! Zijn jullie zo ver dat jullie samen een huis willen kopen? Bereken dan hier je maximale hypotheek!

Nieuws

Ditters Hypotheekweken - 17 februari tot en met 15 maart

Wil jij ook lagere maandlasten? Van 17 februari tot en met 15 maart doen wij grat...

Lees verder Chevron black btn

Neem een kijkje op onze nieuwe website!

Ons voornemen voor 2020 om jou ook online een betere service te verlenen maken wij direct waar...

Lees verder Chevron black btn

Word ook aflossings'blij'

Kun jij je aflossingsvrije hypotheek straks nog betalen? De helft van de Nederlandse hypotheek...

Lees verder Chevron black btn

Gratis onderhoudsgesprek voor check rentekorting

Is je woningwaarde gestegen, of heb je extra afgelost? Dan heb je mogelijk recht op rentekorti...

Lees verder Chevron black btn

×

Wat is mijn huis waard?

Direct berekenen