Ditters Nieuws

Veranderingen in 2021 voor (toekomstige) woningbezitters

Het was gisteren weer Prinsjesdag! De financiële plannen van het kabinet voor 2021 zijn weer bekend. Ga je erop vooruit als (toekomstige) woningbezitter, of toch niet? Wij hebben de belangrijkste plannen voor jou op een rij gezet. 

BELASTING

Vrijstelling overdrachtsbelasting voor starters en doorstromers
Het is definitief! De overdrachtsbelasting voor starters en (jonge) doorstromers tot 35 jaar komt in 2021 te vervallen. Op dit moment bedraagt de overdrachtsbelasting nog 2% van de aankoopsom. Voorwaarde is wel dat je zelf in het huis gaat wonen, dat je niet eerder van de vrijstelling gebruik hebt gemaakt en dat je jonger bent dan 35 jaar. Koop je een woning om die vervolgens te gaan verhuren? Dan heb je minder voordeel. Lees erover in het volgende punt.

Overdrachtsbelasting voor beleggers omhoog
Koop je een woning om die vervolgens te verhuren, dan betaal je in 2021 8% in plaats van 2% overdrachtsbelasting. Die gaat dus flink omhoog.

Inkomstenbelasting daalt
Het belastingtarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting daalt in 2021 van 37,35% naar 37,1%. Hierdoor betaalt vrijwel iedereen iets minder belasting.

Heffingsvrije vermogen gaat omhoog
Het heffingsvrije vermogen wordt aangepast van €30.846 naar €50.000 (of €100.000 samen met een fiscaal partner). Dit is het vermogen waarover je geen belasting betaalt. Kom je daar bovenuit, betaal je juist weer iets meer belasting, dat tarief gaat van 30% naar 31%.

WOZ-waarden gaan omhoog
De WOZ-waarden van woningen stijgen in 2021 naar verwachting met 6-8%. De hoogte van je WOZ-waarde is bepalend voor de hoogte van gemeentelijke belastingen. Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde kan lonend zijn.

Minder voordeel hypotheekrenteaftrek
Is je jaarinkomen hoger dan €68.507? Dan heb je in 2021 minder voordeel van de hypotheekrenteaftrek, want het aftrekpercentage daalt van 46% naar 43%. Ook de rente over restschulden, betaalde alimentatie en giften zijn tegen dit lagere percentage aftrekbaar. 

Kom jij aan dit jaarinkomen? En heb je plannen om je hypotheek over te sluiten? Neem contact met ons op, het kan voordelig zijn om dat dit jaar nog te doen. De oversluitkosten en boeterente zijn namelijk in 2020 nog tegen het hogere percentage aftrekbaar.

Daling eigenwoningforfait
Het eigenwoningforfait voor woningen met een WOZ-waarde tussen de €75.000 en €1.090.000 daalt in 2021 van 0,6% naar 0,5%. Hierdoor stijgt de aftrekpost eigen woning.

Verdere afbouw aftrekpost Wet Hillen
In 2021 is nog 90% van het positieve verschil tussen het eigenwoningforfait en de aftrekbare kosten eigen woning aftrekbaar, in 2020 was dit 93%. Omdat je door deze afbouw mogelijk inkomen uit je eigen woning krijgt, kan het zijn dat je meer inkomstenbelasting gaat betalen.

Belasting op spaargeld
Je kunt in 2021 meer spaargeld op je bankrekening zetten zonder daar belasting over te hoeven betalen. De belastingheffing in box 3 wordt aangepast van € 30.846 naar € 50.000 per jaar. De belasting over het deel boven de vrijstelling wordt verhoogd.

Energiebelasting
De belasting op elektriciteit daalt, en de belasting op gas stijgt. Hiermee wil het kabinet duurzamer energieverbruik stimuleren. Deze belasting vind je terug op je energierekening.

HYPOTHEEK

Tweeverdieners kunnen meer lenen
De hypotheeknormen voor tweeverdieners worden versoepeld. Het laagste inkomen telt nu voor 80% mee, in 2021 wordt dit 90%, hierdoor kan er meer geleend worden.

Benieuwd hoeveel je nu kan lenen met je partner? Wij rekenen het graag voor je uit. Neem contact met ons op!

Studieschuld telt minder zwaar mee bij hypotheekaanvraag 
Een recente studieschuld telt per 1 januari 2021 waarschijnlijk minder zwaar mee bij de aanvraag van een hypotheek. Het gaat om studieschuld opgebouwd na 1 september 2015.

Zonneboiler en hr-ketel financieren kan niet meer via de hypotheek
Energiebesparende maatregelen, kun je vaak meefinancieren in je hypotheek. Je mag dan 106% lenen in plaats van 100% van de marktwaarde. Vanaf 2021 geldt dit niet meer voor een zonneboiler, omdat je deze niet kunt terugverdienen binnen de looptijd van je hypotheek (30 jaar). Ook de hr-ketel is van de lijst gehaald.

Wil je weten welke energiebesparende maatregelen je nog wel kan meefinancieren, of heb je andere vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem gerust contact op, wij helpen je graag.

Bron: Eigen Huis / nu.nl

Veranderingen in 2021 voor (toekomstige) woningbezitters

Nieuws

Prinsjesdag 2021

Welke veranderingen gaan er plaatsvinden voor jou als (toekomstige) huizenbezitter?

Lees verder Chevron black btn

Winnaar Jubileumactie!

Bekijk de voor- en nafoto's van deze verbouwing.

Lees verder Chevron black btn

3 reden om een aankoopmakelaar in te schakelen

Heb je een gave woning in omgeving Ede, Arnhem, Veenendaal of Wageningen op het oog? Lees...

Lees verder Chevron black btn

Scoren in de Wijk

Ontdekken en ontmoeten binnen verschillende wijken. 

Lees verder Chevron black btn

×

Wat is mijn huis waard?

Direct berekenen