Word ook aflossings'blij'

Word ook aflossings'blij'

Kun jij je aflossingsvrije hypotheek straks nog betalen? De helft van de Nederlandse hypotheekschuld bestaat uit aflossingsvrije hypotheken. Zo’n hypotheek moet aan het einde van de looptijd wel worden afgelost of opnieuw worden gefinancierd.

Tot de inperking van aflossingsvrije hypotheken sloten mensen bijna standaard een dergelijke hypotheek af. Men maakte zich niet zo druk om het aflossen. Maar als je aan het einde van de looptijd niet in één keer het hele bedrag kunt aflossen of niet opnieuw een hypotheek kunt afsluiten, omdat je door je pensioen een lager inkomen hebt, kan het zijn dat je ervoor moet kiezen om je huis te verkopen. En daar zit je misschien niet op te wachten op dat moment.

Mogelijk probleem bij herfinanciering
Steeds meer huizenbezitters kijken inmiddels kritisch naar wat ze met hun aflossingsvrije hypotheek moeten doen. De meeste hypotheekbezitters kunnen naar verwachting gewoon aan hun maandelijkse hypotheekverplichtingen voldoen. Er is mogelijk wel een probleem bij de herfinanciering als hypotheekbezitters hun huis niet willen verkopen. Dan gaat de bank naar inkomsten en uitgaven kijken. Pensionering leidt vaak tot minder inkomen. Bovendien vervalt voor circa 80% van de huidige aflossingsvrije hypotheken vanaf 2031 het recht op hypotheekrenteaftrek, wat leidt tot hogere nettorentelasten.

Hoe kwetsbaar ben jij?
Wil jij weten hoe kwetsbaar jij bent met je aflossingsvrije hypotheek in de toekomst? Maak een vrijblijvende afspraak met een van onze hypotheekadviseurs om dit te bekijken.

Bron: AFM

Nieuws

Ook profiteren van de lage hypotheekrente?

Wij geven je een aantal tips om eventueel te profiteren van de lage rente.

Lees verder Chevron black btn

Optimaal genieten na het werkende leven met behulp van Ditters Woonregisseurs

"Aart wist uit zijn pool met vakmensen de juiste mensen op het juiste ...

Lees verder Chevron black btn

Wij zijn open – maar gezondheid staat voorop!

Voorop staat dat de gezondheid van onze medewerkers, familie en klanten de hoogste prioriteit ...

Lees verder Chevron black btn

Ditters Hypotheekweken - 17 februari tot en met 15 maart

Wil jij ook lagere maandlasten? Van 17 februari tot en met 15 maart doen wij grat...

Lees verder Chevron black btn

×

Wat is mijn huis waard?

Direct berekenen