Word ook aflossings'blij'

Word ook aflossings'blij'

Kun jij je aflossingsvrije hypotheek straks nog betalen? De helft van de Nederlandse hypotheekschuld bestaat uit aflossingsvrije hypotheken. Zo’n hypotheek moet aan het einde van de looptijd wel worden afgelost of opnieuw worden gefinancierd.

Tot de inperking van aflossingsvrije hypotheken sloten mensen bijna standaard een dergelijke hypotheek af. Men maakte zich niet zo druk om het aflossen. Maar als je aan het einde van de looptijd niet in één keer het hele bedrag kunt aflossen of niet opnieuw een hypotheek kunt afsluiten, omdat je door je pensioen een lager inkomen hebt, kan het zijn dat je ervoor moet kiezen om je huis te verkopen. En daar zit je misschien niet op te wachten op dat moment.

Mogelijk probleem bij herfinanciering
Steeds meer huizenbezitters kijken inmiddels kritisch naar wat ze met hun aflossingsvrije hypotheek moeten doen. De meeste hypotheekbezitters kunnen naar verwachting gewoon aan hun maandelijkse hypotheekverplichtingen voldoen. Er is mogelijk wel een probleem bij de herfinanciering als hypotheekbezitters hun huis niet willen verkopen. Dan gaat de bank naar inkomsten en uitgaven kijken. Pensionering leidt vaak tot minder inkomen. Bovendien vervalt voor circa 80% van de huidige aflossingsvrije hypotheken vanaf 2031 het recht op hypotheekrenteaftrek, wat leidt tot hogere nettorentelasten.

Hoe kwetsbaar ben jij?
Wil jij weten hoe kwetsbaar jij bent met je aflossingsvrije hypotheek in de toekomst? Maak een vrijblijvende afspraak met een van onze hypotheekadviseurs om dit te bekijken.

Bron: AFM

Nieuws

Waarom is het verstandig om af en toe je hypotheek te laten checken?

Maak tot de kerst gebruik van de Ditters Hypotheekweken. 

Lees verder Chevron black btn

Ditters Woonregisseurs: Aankoop en verbouwing met coördinatie vanuit Curaçao

“We vertrouwden volledig op Ditters en kregen naast de uitstekende service en co...

Lees verder Chevron black btn

Een huis kopen of verkopen tijdens de corona crisis, wat mag je verwachten?

Een huis kopen of verkopen met de laatste maatregelen is gewoon nog mogelijk. Wij hebben onze ...

Lees verder Chevron black btn

Veranderingen in 2021 voor (toekomstige) woningbezitters

De financiële plannen van het kabinet voor 2021 zijn weer bekend. Ga je erop vooruit als ...

Lees verder Chevron black btn

×

Wat is mijn huis waard?

Direct berekenen