Mijn favorieten

Tips oplevering nieuwbouwhuis

De oplevering van je nieuwbouwwoning is natuurlijk een feest! Je krijgt eindelijk de sleutel en je controleert of alle gemaakte afspraken zijn 
nagekomen. Wij delen wat tips om goed voorbereid te werk te gaan en eventuele gebreken direct te signaleren.
 
Bij de oplevering van je huis controleer je samen met de aannemer of alle gemaakte afspraken over het huis zijn nagekomen. Helaas komt het ook bij 
nieuwbouw wel eens voor dat er gebreken zijn. Denk hierbij aan krassen in ramen, beschadigde deuren en schilderwerk, barsten in tegels of sanitair, 
ontbrekende apparatuur, ect.

De tips van onze nieuwbouwspecialisten:
  • Vooroplevering
Nieuwbouwspecialist Marieke: “Vraag aan je aannemer of er ook een vooroplevering is waar je bij aanwezig kan zijn. Bij de vooroplevering controleer je de nieuwbouwwoning alvast op gebreken en afwijkingen. De aannemer kan hier dan nog vóór de oplevering mee aan de slag, zodat er na de oplevering minder of geen herstelwerkzaamheden nodig zijn.”
  • Opleveringskeuring
Nieuwbouwspecialist Jorik Otten: “Wij adviseren onze klanten om een opleveringskeuring te boeken. Dan loopt een bouwkundige met je mee en maakt een keuringsrapport. Met dit rapport sta je sterk tegenover de aannemer bij eventuele gebreken. Een dergelijke opleveringskeuring boek je bij Vereniging Eigen Huis. Gebruik de opgestelde meerwerklijst als controlelijst tijdens de oplevering.”
  • Verzekering
Marieke: “Vanaf het moment van opleveren komen risico's als diefstal en beschadiging voor eigen rekening. Zorg dus dat de woning is verzekerd op het moment van de sleuteloverdracht. Wij hebben ook verzekeringsspecialisten in huis. Bel dus gerust voor een vrijblijvende afspraak."
  • 5%-regeling
Wist je dat je als koper het recht hebt om de laatste 5% van de aanneemsom te reserveren bij een notaris? Bij de oplevering moet het huis in principe helemaal betaald zijn, maar je hebt dus recht op de 5%-regeling nieuwbouw. Zo heb je een stok achter de deur, zelfs tot 3 maanden na oplevering. Als hij de gebreken niet herstelt, kun je de uitkering van de laatste 5% tegenhouden.

 
Jorik: “Mochten er zaken niet kloppen, noteer deze dan duidelijk in het opleveringsrapport. Het ‘proces-verbaal’ van de oplevering. Beide partijen ondertekenen het opleveringsrapport, wat juridisch inhoudt dat jij de woning aanvaardt met uitzondering van de genoteerde gebreken. De aannemer is op zijn beurt juridisch gebonden aan de belofte deze gebreken binnen 3 maanden te herstellen.”

Ons team van nieuwbouwprofessionals weet alles van het kopen van nieuwbouw en van onze nieuwbouwprojecten. Neem dus gerust contact met ze op!