Ditters Nieuws

5 zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je je eerste huis gaat kopen

Een eerste huis kopen is een ontzettend spannende, maar vooral leuke ervaring. Het is een van de grootste aankopen in je leven. Bij het kopen van een huis moet er ontzettend veel geregeld en gedaan worden: van bezichtigingen tot aan het regelen van de hypotheek. In deze blog informeren we je graag over vijf zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je voor het eerst een huis gaat kopen.

 

1. Een goede voorbereiding is het halve werk, die opmerking ken je vast wel. Voor het kopen van een huis is dit écht heel erg belangrijk. Niets zo vervelend als verliefd raken op je droomwoning maar er achteraf achter komen dat je het helemaal niet kan betalen. Zorg dat je vooraf samen met een hypotheekadviseur hebt berekend wat je budget is, zodat wanneer je jouw droomwoning vindt, je hem ook kan betalen.

 

2. In 2022 kan je tot 100% van de marktwaarde van je huis meefinancieren met een hypotheek. Het is dus handig om altijd zelf spaargeld te hebben om de overige kosten zoals notariskosten, makelaarskosten of taxatiekosten te kunnen betalen. Ben je van plan om de woning nog te verbouwen? Dan is het mogelijk om een bouwdepot af te sluiten zodat de verbouwingen hiermee gefinancierd kunnen worden. Jouw hypotheek en bouwdepot mogen allebei niet hoger zijn dan de woningwaarde na de de verbouwing.

 

3. Wanneer je een appartement koopt, ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE). De VvE is verantwoordelijk voor onder andere onderhoud en beheer van het appartementencomplex. Zorg ervoor dat je bij het kopen van een appartement weet of VvE actief is. Vaak bij grote complexen is dit geen probleem, maar bij losse particuliere VvE’s moet je goed opletten. Slapende VvE’s brengen namelijk risico’s met zich mee, zoals hoge kosten voor reparaties of een vermindering van je woningwaarde. En dat heb je natuurlijk liever niet.

 

4. Een goed gevoel bij een huis is ontzettend belangrijk. Bezichtig gewoon zoveel mogelijk woningen om te kijken wat voor gevoel je erbij krijgt en wat je allemaal aanspreekt aan een woning en de omgeving. Zo wordt jouw checklist ook een stuk realistischer. Vergeet ook niet om iemand mee te nemen zodat ook degene met jou mee kan kijken. Dit kunnen je ouders zijn, een vriend(in) of een aankoopmakelaar.

 

5. Je wil graag alles weten over het huis waar jij je geld aan uit gaat geven. Voordat je een belangrijke keuze maakt is het verstandig om zoveel mogelijk vragen te stellen. Zo heb je de juiste informatie om een bewuste beslissing te maken.

 

Een huis kopen hoef je niet alleen te doen. Bij Ditters heb je een deskundige aankoopmakelaar en hypotheekadviseur die alles voor je regelen. Zij bieden de kennis en ondersteuning die je nodig hebt bij de koop van je eerste huis.

5 zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je je eerste huis gaat kopen

Nieuws

Onbezorgd op vakantie: check deze verzekeringen

Het is bijna tijd om de koffers in te pakken voor die welverdiende vakantie.<...

Lees verder Chevron black btn

Huis te koop zetten tijdens de zomer? Slim idee!

Hier zijn vijf redenen waarom je juist nu je huis op de markt moet brengen.

Lees verder Chevron black btn

Geen overdrachtsbelasting betalen: hoe werkt het?

Ben je een starter of doorstromer op de huizenmarkt? 

Lees verder Chevron black btn

Alles wat je moet weten als starter: van koopcontract tot bouwtechnische keuring

Wij nemen je mee langs de veelgestelde startersvragen bij de aankoop van je eerste huis.

Lees verder Chevron black btn