Ditters Nieuws

De coronacrisis en zorgen over je hypotheek

Als je door de coronacrisis in financiële problemen komt, kan dit veel zorgen opleveren. Bij de meeste banken kun je een betaalpauze aanvragen. Er zijn daarmee ook fiscale gevolgen. 

Betaalpauze
Banken bieden een betaalpauze van 3 maanden, of spreken samen met jou een termijn af. De bank rekent geen extra kosten of extra rente voor deze regeling. Inmiddels vroegen al 30.000 woningbezitters een betaalpauze aan. Een paar zaken op rij over deze regeling:

  • Na afloop van de betaalpauze, moet je de uitgestelde bedragen alsnog betalen. Wel maakt de overheid vanwege de coronacrisis een uitzondering in de termijn voor het aflossen van de achterstand. Vanwege de aftrekbaarheid van de rente moet je een aflossingsachterstand uiterlijk het volgende jaar inhalen. Nu kun je met de overheid een langere terugbetaaltijd afspreken.
  • Je mag de uitgestelde rente ook onderbrengen in een nieuw leningdeel. Hiermee gaan de maandlasten in veel gevallen nauwelijks omhoog. Dit kan een prettige oplossing zijn.
  • De bank geeft na 4 maanden door aan het BKR dat er een betalingsachterstand is, waarvoor een regeling is afgesproken. Deze melding blijft na het beëindigen van de betaalpauze nog 5 jaar bewaard. Dit kan problemen opleveren bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek of lening. 
  • Een betaalachterstand kan nadelige fiscale gevolgen hebben. De rente die je niet betaald, mag je ook niet aftrekken.

Wil je meer informatie, of voorzie je voor langere tijd financiële problemen door de coronacrisis? Neem dan contact met ons op, dan kijken we samen naar de beste oplossing voor jou. Wij helpen je graag!

Bron: Consumentenbond

De coronacrisis en zorgen over je hypotheek

Nieuws

Woonregisseurs: Een geüpgraded appartement

Alles in het appartement was degelijk maar verouderd. In een korte tijd is veel aangepakt.

Lees verder Chevron black btn

Een huis van (on)schatbare waarde: vrijblijvende taxatieweken

Wij weten hoe belangrijk je huis is. Het is niet zomaar een plek,  het is jouw th...

Lees verder Chevron black btn

Dubbele woonlasten: hoe pak je dit aan?

Gefeliciteerd met het vinden van je droomwoning! Maar wat als je oude woning later wor...

Lees verder Chevron black btn

5 reden om een aankoopmakelaar in te schakelen

Om jouw droomhuis te bemachtigen, is snel handelen belangrijk.

Lees verder Chevron black btn