Ditters Nieuws

De hypotheekplannen van 2024

Stap met vertrouwen het nieuwe jaar in dankzij de gewijzigde hypotheekplannen voor 2024. Bij Ditters zijn we enthousiast over de kansen die deze veranderingen brengen voor jouw woondromen.

Maximale hypotheek voor tweeverdieners

In 2023 werd een belangrijke wijziging doorgevoerd: het tweede inkomen telt volledig mee bij de bepaling van de maximale hypotheek. Een kans voor huishoudens om in 2024 meer te lenen en eerder buiten bereik liggende woningen binnen handbereik te brengen.

Kabinetsplannen hypotheek 2024 

  • Invloed van studieschulden: Vanaf 2024 telt de actuele stand van studieschulden mee bij hypotheekaanvragen; extra aflossingen bieden meer leenruimte, goed nieuws voor starters en doorstromers.

  • Hogere hypotheken voor duurzame woningen: Heb je een duurzame woning op het oog of overweeg je stappen om je nieuwe woning te verduurzamen? In bepaalde gevallen is het mogelijk om een hogere hypotheek te krijgen.

  • NHG-stijging en afschaffing jubelton: De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt naar €435.000, terwijl de belastingvrije schenking voor woningen wordt afgeschaft, behalve voor ouders die eenmalig een verhoogd bedrag willen schenken.

  • Veranderingen voor starters: De grens voor de startersvrijstelling van de overdrachtsbelasting wordt verhoogd naar €510.000. Starters krijgen meer mogelijkheden voor leningen bij energiezuinige woningen en verduurzaming.

Gunstig voor starters

Deze wijzigingen zijn vooral bedoeld om starters en andere woningzoekenden te ondersteunen op de krappe woningmarkt. Dat neemt niet weg dat het nog altijd uitdagend kan zijn voor singles of starters met een lager inkomen, zonder spaargeld om een huis te kopen. Wij bekijken in ieder geval de persoonlijke omstandigheden om te bepalen hoe we kunnen helpen bij het vinden en kopen van de ideale woning.

Betaalbaarheid van een woning

Ondanks de wijzigingen is het belangrijk om de betaalbaarheid van een woning en hypotheek in overweging te nemen, rekening houdend met stijgende kosten (inflatie). Onze financieel adviseurs staan klaar om vragen over jouw financiële situatie te beantwoorden.

2024 is net begonnen en veranderingen kunnen gedurende het jaar plaatsvinden. De woningmarkt is nou eenmaal dynamisch, maar we houden je op de hoogte van de invloed van deze veranderingen op jouw hypotheek.

Heb je een droomwoning op het oog? Onze hypotheekadviseurs bespreken graag de mogelijkheden in jouw specifieke situatie. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Bron: NVM, RTL Z, Consumentenbond

De hypotheekplannen van 2024

Nieuws

Onbezorgd op vakantie: check deze verzekeringen

Het is bijna tijd om de koffers in te pakken voor die welverdiende vakantie.<...

Lees verder Chevron black btn

Huis te koop zetten tijdens de zomer? Slim idee!

Hier zijn vijf redenen waarom je juist nu je huis op de markt moet brengen.

Lees verder Chevron black btn

Geen overdrachtsbelasting betalen: hoe werkt het?

Ben je een starter of doorstromer op de huizenmarkt? 

Lees verder Chevron black btn

Alles wat je moet weten als starter: van koopcontract tot bouwtechnische keuring

Wij nemen je mee langs de veelgestelde startersvragen bij de aankoop van je eerste huis.

Lees verder Chevron black btn