Ditters Nieuws

Drie keer antwoord op vragen van starters

Bij de aankoop van een woning komt een heleboel kijken. Zeker voor starters op de woningmarkt komen er gedurende het koopproces veel vragen omhoog over zaken die deze woningzoekers voor het eerst tegenkomen. In deze blog lees je de uitgebreide antwoorden op de drie meest voorkomende vragen.

 

Wat moet er in een koopcontract staan?

Bij het tekenen van het koopcontract is de woning nog niet definitief van jou. Het is een belangrijk moment, maar zaken als de financiering moeten nog geregeld worden. Het contract bestaat om de koper en verkoper te beschermen. Alle afspraken die er onderling gemaakt zijn, worden vastgelegd in het koopcontract. Hier staan bijvoorbeeld de gegevens van beide partijen in, de afgesproken koopsom, het adres, wie de kosten betaalt voor de notaris, wanneer de bankgarantie binnen moet zijn en welke ontbindende voorwaarden er zijn afgesproken. Ook wordt duidelijk beschreven wat er gebeurt wanneer één van de partijen zich niet aan de afspraken houdt of toch van de koop wil afzien.

Moet mijn nieuwe woning getaxeerd worden?

Het taxatierapport is één van de verplichte stukken die je bij de bank moet aanleveren wanneer je een hypotheek wil afsluiten. Wanneer jij dus een hypotheek nodig hebt om een woning te kunnen aankopen, dan is een taxatierapport hoogstwaarschijnlijk verplicht. In 9 van de 10 gevallen wordt deze een taxatie uitgevoerd. De taxateur mag niet betrokken zijn bij de koop en verkoop van de woning, dus dit is nooit de aankoop- of verkoopmakelaar maar een onafhankelijke partij. Koop je aan zonder hypotheek? Dan is een taxatierapport niet nodig.

Wanneer is een bouwtechnische keuring nodig?

Uiteraard hoop je dat er bij de koop van jouw nieuwe droomwoning geen onverwachte gebreken tevoorschijn komen. Een bouwtechnische keuring geeft je veel duidelijkheid over de bouwkundige staat van het huis. Waar veel mensen verwachten dat het alleen nodig is voor oude huizen, geldt het ook voor nieuwere woningen. Een slecht uitgevoerde verbouwing of gebrekkig onderhoud kan ten slotte in elke woning voorkomen. Het liefst voer je een bouwtechnische keuring uit voordat je een bod uitbrengt. Wel is het belangrijk om er zeker van te zijn dat de makelaar in de tussentijd de woning niet verkoopt. Je kunt het uitvoeren van een bouwtechnische keuring opnemen in de voorbehouden die je koppelt aan je openingsbod op een woning. Wanneer de verkoper hiermee akkoord gaat, voer je de keuring uit tussen het moment van mondeling akkoord en het tekenen van de koopovereenkomst.

 

Heb jij een andere vraag rond de aankoop van een woning? De meest voorkomende vragen hebben wij op overzichtelijk beantwoord op onze website. Liever direct iemand te spreken? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

Drie keer antwoord op vragen van starters

Nieuws

Onbezorgd op vakantie: check deze verzekeringen

Het is bijna tijd om de koffers in te pakken voor die welverdiende vakantie.<...

Lees verder Chevron black btn

Huis te koop zetten tijdens de zomer? Slim idee!

Hier zijn vijf redenen waarom je juist nu je huis op de markt moet brengen.

Lees verder Chevron black btn

Geen overdrachtsbelasting betalen: hoe werkt het?

Ben je een starter of doorstromer op de huizenmarkt? 

Lees verder Chevron black btn

Alles wat je moet weten als starter: van koopcontract tot bouwtechnische keuring

Wij nemen je mee langs de veelgestelde startersvragen bij de aankoop van je eerste huis.

Lees verder Chevron black btn