Ditters Nieuws

Geen overdrachtsbelasting betalen: hoe werkt het?

Ben je een starter of doorstromer op de huizenmarkt? Dan heb je vast al gehoord van de vrijstelling van overdrachtsbelasting. Dit is een groot voordeel, dat je duizenden euro's kan besparen. Maar hoe werkt het precies en wanneer kom je in aanmerking voor vrijstelling van overdrachtsbelasting? Bij Ditters leggen we het je graag uit, zodat je goed voorbereid aan de zoektocht naar je nieuwe woning begint.

  1. Wat is overdrachtsbelasting?
  2. De vrijstelling: wat houdt het in?
  3. Wanneer heb je recht op de vrijstelling?
  4. Hoe vraag je de vrijstelling aan?
  5. Waarom is deze vrijstelling zo voordelig?
  6. De eerste stap naars je droomhuis
  7. Je hoeft niet per se de vrijstelling te gebruiken

Wat is overdrachtsbelasting?

Als je een huis koopt, betaal je normaal gesproken overdrachtsbelasting. Dit is een belasting van 2% over de aankoopprijs van je nieuwe woning. Voor een huis van €300.000 betaal je bijvoorbeeld €6.000 aan overdrachtsbelasting. Best een fors bedrag dus! Gelukkig zijn er voor starters aantrekkelijke regels waardoor je deze belasting niet altijd hoeft te betalen.

De vrijstelling: wat houdt het in?

Sinds 1 januari 2021 is er een speciale regeling voor (in eerste instantie) starters op de woningmarkt. De overdrachtsbelasting is per 1 januari 2021 naar 0% gegaan. Voldoe je aan de voorwaarden, dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Dit kan je flink wat geld besparen. Geld dat je kunt gebruiken voor bijvoorbeeld de inrichting van je nieuwe woning of om onverwachte kosten te dekken.

Wanneer heb je recht op de vrijstelling?

Je komt niet zomaar in aanmerking voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting. Dit zijn de voorwaarden: Ook doorstromers. 

Leeftijd: Je moet tussen de 18 en 35 jaar oud zijn. Kopen 2 starters samen een woning en is 1 van de 2 ouder dan 35 jaar? Dan betaalt de oudste 2% over de helft van de woningwaarde. Voor de jongste starter geldt dat deze persoon tussen de 18 en de 35 jaar moet zijn.

Eerste of volgende woning: Het moet of je eerste koophuis zijn of de volgende. Heb je al een koopwoning en ga je verhuizen naar een andere koopwoning? Als je nog geen 35 jaar bent, dan kun je ook als doorstromer gebruikmaken van de vrijstelling. Tenminste, als je nog niet eerder van de vrijstelling hebt geprofiteerd.

Zelfbewoning: Je moet zelf in de woning gaan wonen. Het mag dus geen beleggingsobject zijn.

Koopsom: De woning mag niet duurder zijn dan €510.000 (2024). Dit bedrag wordt elk jaar opnieuw vastgesteld.

Hoe vraag je de vrijstelling aan?

Bij de aankoop van je woning speelt de notaris een cruciale rol in het aanvragen van de vrijstelling van overdrachtsbelasting. De notaris controleert of je aan alle voorwaarden voldoet, zoals je leeftijd, de koopsom van de woning en je intentie om er zelf te gaan wonen. Als alles in orde is, helpt de notaris je met het opstellen van een verklaring waarin je officieel aangeeft dat je aan alle eisen voldoet. 

Het ondertekenen van deze verklaring is een belangrijke stap, want hiermee bevestig je jouw recht op de vrijstelling. Vervolgens zorgt de notaris ervoor dat dit document wordt verwerkt tijdens de notariële overdracht. Hierdoor hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. De hypotheekadviseur speelt hierbij geen rol; die helpt je vooral met het regelen van je hypotheek en de financiële aspecten van je woningkoop. Heb je vragen? Wij staan klaar om je te helpen!

Waarom is deze vrijstelling zo voordelig?

Voor starters op de woningmarkt is het kopen van een huis vaak een flinke investering. De vrijstelling van overdrachtsbelasting biedt daarom een welkome financiële verlichting. Het geld dat je bespaart door geen overdrachtsbelasting te hoeven betalen, kan een wereld van verschil maken. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om je nieuwe woning naar eigen smaak in te richten, om onverwachte kosten tijdens de verhuizing op te vangen of zelfs om een buffer op te bouwen voor toekomstige uitgaven. Kortom, deze vrijstelling geeft je de mogelijkheid om met meer rust en zekerheid de stap naar het kopen van je eerste huis te zetten, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over extra financiële lasten.

De eerste stap naar je droomhuis

Bij Ditters willen we je zo goed mogelijk begeleiden bij de aankoop van je eerste woning. De vrijstelling van overdrachtsbelasting is een regeling die je niet wilt missen. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de voorwaarden en bespreek je situatie met je notaris. Zo haal je het maximale voordeel uit deze regeling en kun je met een gerust hart aan je nieuwe woonavontuur beginnen.

Je hoeft niet per se de vrijstelling te gebruiken

In plaats daarvan kun je ook kiezen voor het verlaagde tarief van 2%. Dit betekent dat je bij de aankoop van je volgende woning alsnog deze vrijstelling kunt inzetten. Zorg er dan wel voor dat je bij die volgende aankoop nog jonger bent dan 35 jaar en voldoet aan de andere voorwaarden die op dat moment gelden.​

Heb je nog vragen of wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar om je te helpen bij iedere stap op weg naar jouw eerste huis

Geen overdrachtsbelasting betalen: hoe werkt het?

Nieuws

Onbezorgd op vakantie: check deze verzekeringen

Het is bijna tijd om de koffers in te pakken voor die welverdiende vakantie.<...

Lees verder Chevron black btn

Huis te koop zetten tijdens de zomer? Slim idee!

Hier zijn vijf redenen waarom je juist nu je huis op de markt moet brengen.

Lees verder Chevron black btn

Alles wat je moet weten als starter: van koopcontract tot bouwtechnische keuring

Wij nemen je mee langs de veelgestelde startersvragen bij de aankoop van je eerste huis.

Lees verder Chevron black btn

De starterslening: alles wat je hierover moet weten

Ben je klaar om die eerste stap te zetten op de woningmarkt?

Lees verder Chevron black btn