Ditters Nieuws

Hoe zit het met de WOZ-waarde van mijn huis?

Deze weken valt de envelop met het aanslagbiljet van de gemeentelijke belastingen weer op de deurmat. Op deze aanslag staat de WOZ-waarde vermeld met waardepeildatum 01-01-2020.

Deze Waardering Onroerende Zaken wordt door de overheid gebruikt om de hoogte van de Onroerende Zaak Belasting (OZB) of erfbelasting te bepalen. De waarde wordt gebaseerd op een aantal algemene kenmerken die bekend zijn bij de gemeente. Denk hierbij aan het type woning, de perceel oppervlakte, inhoud en de verkooprijs van vergelijkbare woningen in de buurt. Ook wordt er gekeken of er een eventuele uitbouw, dakkapel of veranda is geplaatst en speelt het onderhoud van de woning ook mee. Sommige van deze kenmerken zijn niet bekend bij de gemeente, waardoor de WOZ-waarde anders kan uitvallen dan verwacht.

 

Vaak ligt de marktwaarde / vraagprijs van de woning hoger dan de WOZ-waarde. Dit heeft een aantal redenen:

  • De waardepeildatum ligt een jaar vóór het moment dat je de aanslag ontvangt. Dit betekent dat de WOZ-waarde gebaseerd is op de markt van een jaar geleden. Vooral in de huidige markt kan dat nog wel eens een flink verschil opleveren. De marktprijzen zijn in een jaar tijd wéér gestegen en dit is dan nog niet meegenomen in de WOZ-waarde van 01-01-2020. Het loopt dus eigenlijk een jaar achter.
  • De NVM makelaar of taxateur bepaalt de daadwerkelijke waarde van de woning op een bepaald moment. Zij kijken hierbij naar bestemmingsplannen, de locatie van de woning, of de woning goed is onderhouden, of de badkamer en de keuken nog van deze tijd zijn en voor welke prijs soortgelijke woningen op dit moment worden verkocht. De gemeente neemt deze kenmerken vaak niet mee omdat ze gewoonweg niet over sommige gegevens beschikken.

 

Ben jij het niet eens met de ontvangen WOZ-waarde, dan kan je bezwaar maken. Op de aanslag staat een datum en vanaf deze datum heb je zes weken de tijd om je bezwaar in te dienen. Dit kan bij de desbetreffende gemeente. Dit is soms mogelijk door middel van een simpel telefoontje maar het kan ook zijn dat je een schriftelijk bezwaar moet indienen.

 

Klik voor meer informatie op één van onderstaande links die op jouw gemeente van toepassing is.

Rijksoverheid: http://bit.ly/WOZ-Rijksoverheid

Gemeente Arnhem: http://bit.ly/WOZ-GemeenteArnhem  

Gemeente Ede: http://bit.ly/WOZ-GemeenteEde

Gemeente Veenendaal: http://bit.ly/WOZ-GemeenteVeenendaal

Gemeente Wageningen: http://bit.ly/WOZ-GemeenteWageningen

 

Heeft de nieuwe WOZ-waarde je nieuwsgierig gemaakt naar de huidige vraagprijs van jouw woning? Onze NVM Makelaars kunnen jou helpen!

Vul snel de Ditters Waardetest in via de volgende link: https://waardetest.ditters.nl/

Hoe zit het met de WOZ-waarde van mijn huis?

Nieuws

5 reden om een aankoopmakelaar in te schakelen

Om jouw droomhuis te bemachtigen, is snel handelen belangrijk.

Lees verder Chevron black btn

Stappenplan: hoe verloopt de aankoop van een huis?

In dit artikel leiden wij je stap voor stap door het aankoopproces.

Lees verder Chevron black btn

De hypotheekplannen van 2024

De hypotheekplannen voor 2024 zijn grotendeels bekend. Komen er meer mogelijkheden om te lenen...

Lees verder Chevron black btn

Een vooruitblik op de huizenmarkt in 2024: stabilisatie in zicht?

Wij werpen een blik op de dynamiek van de Nederlandse woningmarkt.

Lees verder Chevron black btn