Ditters Nieuws

Hypotheek oversluiten? Waarom?

Energie en geld besparen door je hypotheek over te sluiten: dit levert het je op

De hypotheekrente is aan het stijgen, maar staat historisch nog steeds op een laag niveau. Wel is de verwachting dat die stijging door de inflatie, de onzekerheden over de energieprijzen en de nog steeds voortdurende oorlog in Oekraïne, zal aanhouden. Nu nadenken of je je hypotheek wilt aanpassen om bijvoorbeeld je huis te verduurzamen is dus logisch. Hiermee kun je niet alleen geld, maar ook het milieu (be)sparen.

Laten we bij het begin beginnen: het aanpassen van je hypotheek, wat betekent dat eigenlijk? Heel simpel: je besluit om je hypotheek bij een andere geldverstrekker onder te brengen, of je kiest voor een nieuwe hypotheekvorm bij de verstrekker waar je al zit. Een financieel adviseur kan je helpen om die keuze te maken.

Je hypotheek opnieuw laten bekijken, waarom?

Nog geen jaar geleden was de historische lage hypotheekrente voor veel mensen een aanleiding om hun hypotheek over te sluiten. Ondanks het feit dat de hypotheekrente is gestegen de afgelopen maanden kan het nog steeds interessant zijn om samen met je financieel adviseur je hypotheek door te nemen om te bekijken waar jij op kunt besparen.


Hieronder een aantal voorbeelden die voor jou van toepassing kunnen zijn:
Het kan zijn dat je huis meer waard is geworden en je hypotheek in een lagere risicoklasse valt. Dat betekent vaak nog een extra rentekorting. Nog een optie: je overweegt een verbouwing en wil daar graag geld voor lenen via je hypotheek. Prima redenen, maar er is een vierde optie die aantrekkelijk kan zijn: oversluiten of hypotheek aanpassen omdat je wilt verduurzamen. En ja, met de huidige energiekosten is het heel aannemelijk dat je daarmee ook geld bespaard.

Waarom verduurzamen?

Dat zit zo: verduurzamen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je energierekening. Deze kan hierdoor namelijk flink lager uitvallen. Daarbij bevordert het je wooncomfort; een goed geïsoleerd huis is comfortabel warm in de winter, maar lekker fris in de zomer. Als je kiest voor veel of grote energiebesparende maatregelen tegelijk, kunnen de energiebesparingen zelfs direct groter zijn dan de extra lasten die je betaalt aan rente en aflossing voor het extra hypotheekbedrag.

Meer geld lenen

Kies jij ervoor om je hypotheek over te sluiten of aan te passen en tegelijkertijd te investeren in energiebesparende maatregelen? Weet dan dat je ook meer geld kunt lenen om die maatregelen te realiseren. Normaal gesproken kun je namelijk maximaal 100% van de woningwaarde lenen voor je hypotheek. Maar toon je aan dat je gaat investeren in energiebesparende maatregelen – bijvoorbeeld met isolerende spouwmuren – dan kun je tot wel 106% van de woningwaarde lenen.

Hogere verkoopwaarde door energiebesparende maatregelen

Nog niet helemaal overtuigd om voor groen te gaan? Besef dan dat energiebesparende maatregelen ook een gunstiger energielabel voor je woning kunnen betekenen. En dat is dan weer fijn voor de verkoopprijs van je woning. Want wist je dat huizen met energielabel A of B gemiddeld € 6.000 meer opleveren? En dat woningen met een F- of G-label voor bijna € 12.000 minder verkocht werden? Daarnaast is de verwachting dat energieprijzen hoog blijven. Dus ook om die reden loont het om energiezuiniger te wonen.

Wat als je financiële situatie is veranderd?

Ben je door omstandigheden een deel van je inkomsten, of misschien zelf je baan of je onderneming kwijtgeraakt? Dan ligt het oversluiten van je hypotheek niet meer zo voor de hand. Geldverstrekkers vragen namelijk om financiële zekerheden. Toch hoef je je hier niet meteen door te laten afschrikken. Een financieel adviseur kan voor je uitrekenen wat er mogelijk is en wat je kansen zijn.

Kosten hypotheek

Je hypotheek verhogen of oversluiten kan dus aantrekkelijk zijn, maar weet wel dat dit in eerste instantie ook geld kost. Je betaalt weer voor het afsluiten van je hypotheek, de notaris en eventueel ook kosten voor je adviseur. Indien de hypotheek overgesloten wordt moet je mogelijk een vergoeding betalen voor het openbreken van je rentevastperiode. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van je persoonlijke situatie. Want sluit je een hypotheek af, dan spreek je af hoelang de rente die je over de lening betaalt, vaststaat.

Betaal je een lage rente dan kun je het rentecontract laten doorlopen of meenemen naar een nieuwe woning of ben je aan het einde van je rentevastperiode? Dan betaal je geen boeterente!

Heeft het je aan het denken gezet? Onze adviseurs staan voor je klaar. Maak hier een afspraak.

Hypotheek oversluiten? Waarom?

Nieuws

Ontwikkelingen op de vastgoedmarkt: de ups en downs

De vastgoedmarkt is voortdurend in beweging. Wat speelt er op dit moment?

Lees verder Chevron black btn

De Verzekeringscheckweken: we’ve got you covered

Tussen 27 november en 22 december controleren wij jouw polissen.

Lees verder Chevron black btn

Wat ik zelf doen tegen schade aan mijn opstal of inboedel?

Schade aan de inboedel is het laatste waar je aan wil denken. Hoe voorkom je dit?

Lees verder Chevron black btn

Ditters Seniorenweken: Onderweg naar comfortabel wonen

Bij Ditters begrijpen we de unieke behoeften en zorgen van senioren op de woningmarkt.

Lees verder Chevron black btn