Ditters Nieuws

Makelaarsrapporten uitgelegd: welke documenten heb jij nodig?

Als je een woning wilt kopen of verkopen, krijg je te maken met diverse rapporten. In een gevalideerd taxatierapport, vrijblijvende waardebepaling en bouwtechnisch rapport staat een hoop bruikbare informatie, maar wat houden deze rapporten precies in en wanneer heb je ze nodig? Wij leggen het je uit.

 1. Taxatierapport

 2. Waardebepaling

 3. Bouwtechnisch rapport

 4. Energielabelrapport

 5. Marktanalyse rapport

 6. Documenten van het kadaster

1. Taxatierapport

Een taxatierapport is een document waarin de waarde van je woning wordt vastgesteld. Dit is belangrijk bij het kopen van een huis, omdat de hypotheekverstrekker vaak een gevalideerd taxatierapport nodig heeft. Dit rapport wordt gecontroleerd door organisaties zoals het NWWI of de Taxateurs Unie. Zonder dit gevalideerde rapport kun je meestal geen hypotheek krijgen.

Er zijn twee soorten taxatierapporten: gevalideerde en niet-gevalideerde. Een gevalideerd taxatierapport is goedgekeurd door een onafhankelijk validatie-instituut, zoals het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). Dit type rapport is vaak nodig voor het afsluiten van een hypotheek.

Een niet-gevalideerd taxatierapport daarentegen, is ook door een taxateur opgesteld, maar wordt niet door een validatie-instituut gecontroleerd. Dit betekent niet dat het minder betrouwbaar is, maar het wordt wel volgens andere, minder strenge normen beoordeeld. Dit soort rapport gebruik je meestal om de verkoopprijs van je huis te bepalen of voor verzekeringen.

Kortom, voor een hypotheek heb je een gevalideerd rapport nodig. Voor andere doeleinden kan een niet-gevalideerd rapport volstaan.
 

Waar kun je dit rapport voor gebruiken?

 • Hypotheekaanvragen ondersteunen;

 • Marktwaarde vaststellen tbv aan- of verkoopbeslissing;

 • Waarde voor verzekeringen vaststellen.

2. Waardebepaling

Een waardebepaling is geen taxatierapport. Een waardebepaling is veel minder uitgebreid dan een gevalideerd taxatierapport en kan het niet gebruikt worden bij het aanvragen of oversluiten van een hypotheek. 

Een waardebepaling of verkoopadvies kan soms kosteloos worden uitgevoerd, terwijl er aan een gevalideerd taxatierapport kosten verbonden zijn. Met een waardebepaling of verkoopadvies geeft de makelaar een oordeel over de geschatte verkoopwaarde van het onroerend goed. Het waardeoordeel maakt deel uit van een makelaarsdienst. Er is hier dus géén sprake van een professionele taxatiedienst. 

Waar kun je dit rapport voor gebruiken?

 • Indicatie krijgen van de verkoopwaarde van je woning;

 • Eerste inzicht verkrijgen zonder kosten;

 • Beslissen of het de moeite waard is om een uitgebreid taxatierapport op te laten stellen.

3. Bouwtechnisch rapport

Als je een nieuwe woning gaat kopen, is het slim om een bouwtechnische keuring te laten doen. Zo'n keuring geeft je een duidelijk beeld van de staat van het huis. Hiermee weet je of er binnenkort grote onderhouds- of reparatiekosten aankomen. Een bouwkundig inspecteur kijkt naar mogelijke problemen, zoals vocht, houtrot of problemen met de fundering.

Een bouwkundig rapport vertelt je alleen iets over de bouwkundige staat van het huis, niet over de waarde. Het geeft een schatting van de kosten om het huis te renoveren, te verduurzamen of te moderniseren.

Zo'n rapport is dus heel handig bij het kopen van een huis, omdat het je helpt om te ontdekken of er grote verborgen gebreken zijn.

Waar kun je dit rapport voor gebruiken?

 • Inzicht krijgen in de bouwkundige staat van een woning;

 • Onderhandelen over de prijs op basis van gevonden gebreken;

 • Voorbereid zijn op mogelijke onderhoudskosten.

 4. Energielabelrapport

Het energielabelrapport vertelt je simpelweg hoe zuinig een huis met energie is, van A+++ (super zuinig) tot G (niet zo zuinig). Een expert kijkt hiernaar en geeft het huis een score. Een beter (groener) label verhoogt de waarde van het huis. Als je een huis verkoopt of verhuurt, is het verplicht om zo’n label te hebben.

Waar kun je dit rapport voor gebruiken?

 • Inzicht krijgen in de energiezuinigheid van een woning;

 • Verkoopwaarde van een woning verhogen;

 • Verplichting bij verkoop of verhuur nakomen.

5. Vergelijkend marktanalyse rapport

Een vergelijkend marktanalyse (CMA) is een soort rapport dat jouw huis vergelijkt met andere huizen die onlangs in jouw buurt zijn verkocht. Het is superhandig omdat het je kan helpen om een goede verkoopprijs te vinden. Ook voor kopers is het handig, want zo kunnen ze nagaan of de prijs die wordt gevraagd wel redelijk is.

Waar kun je dit rapport voor gebruiken?

 • Realistische verkoopprijs bepalen;

 • Ondersteuning bieden bij prijsbepaling tijdens onderhandelingen;

 • Marktpositie van je woning begrijpen.

6. Documenten van het kadaster

Het Kadaster registreert alle eigendommen en rechten die aan onroerend goed, zoals woningen, zijn verbonden. Belangrijke documenten zijn onder andere het eigendomsbewijs, waarin staat wie de huidige eigenaar van het huis is en het kadastraal uittreksel, dat een overzicht geeft van alle belangrijke gegevens over het perceel. De kadastrale kaart laat je de precieze ligging van de woning en de grenzen van het perceel zien.

Waar kun je dit rapport voor gebruiken?

 • Het bepalen van een realistische verkoopprijs van het huis;

 • Ondersteuning bieden bij prijsonderhandelingen;

 • Begrijpen van de marktpositie van de woning in vergelijking met andere eigendommen.

Welke rapporten heb jij nodig?

Het soort rapportage dat je nodig hebt, hangt helemaal af van jouw situatie en de woning waar je meer informatie over wilt ontvangen. Via ons kantoor zijn er verschillende opties mogelijk. Je kunt onze woningwaardecheck invullen voor een grove schatting van de huidige waarde. Natuurlijk komen onze collega's graag bij je langs om deze waarde met je te bespreken. Wil je een taxatierapport laten opmaken? Dat kunnen we ook voor je regelen. Als je een bouwtechnische keuring wilt laten uitvoeren, koppelen we je graag aan één van onze partners of woonregisseurs. Daarnaast voeren wij tijdens een bezichtiging een marktanalyse voor je uit. Zo krijg je een nog beter beeld van jouw droomhuis.

Wij staan klaar om je te helpen bij elke stap van je woningavontuur. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies op maat. Wij hebben vestigingen in Amersfoort, Ede, Wageningen, Arnhem en Veenendaal.

Makelaarsrapporten uitgelegd: welke documenten heb jij nodig?

Nieuws

Onbezorgd op vakantie: check deze verzekeringen

Het is bijna tijd om de koffers in te pakken voor die welverdiende vakantie.<...

Lees verder Chevron black btn

Huis te koop zetten tijdens de zomer? Slim idee!

Hier zijn vijf redenen waarom je juist nu je huis op de markt moet brengen.

Lees verder Chevron black btn

Geen overdrachtsbelasting betalen: hoe werkt het?

Ben je een starter of doorstromer op de huizenmarkt? 

Lees verder Chevron black btn

Alles wat je moet weten als starter: van koopcontract tot bouwtechnische keuring

Wij nemen je mee langs de veelgestelde startersvragen bij de aankoop van je eerste huis.

Lees verder Chevron black btn