Ditters Nieuws

Ontwikkelingen op de vastgoedmarkt: de ups en downs

De vastgoedmarkt blijft een gespreksonderwerp in de economie. Het is een onderwerp dat volop in beweging blijft. Of je nu jouw woning wilt verkopen, op zoek bent naar een nieuwe plek of je oriënteert bij Ditters volgen we de ontwikkelingen op de voet.

  1. De krapte op de woningmarkt neemt toe
  2. De transactieprijs van bestaande woningen neemt toe
  3. De nieuwbouwmarktkomt in beweging
  4. Stijgende hypotheekrentes

De krapte op de woningmarkt neemt toe

In het derde kwartaal vertoont de woningmarkt een opvallende stijging van 2,4% in het aantal verkopen. Bezichtigingen en overbiedingen nemen toe, waardoor de dynamiek in de markt herstelt. Overweeg je de stap naar een nieuwe woning? Onze ervaren aankoopmakelaars staan klaar om je te begeleiden. Met hun expertise vergroot je niet alleen je kansen, maar optimaliseer je ook het resultaat van jouw woningzoektocht.

“Nieuw aangeboden woningen vinden in alle prijsklassen sneller een nieuwe eigenaar. Onze leden zien het aantal bezichtigingen weer toenemen. Ook stijgt het aantal overbiedingen op woningen. De dynamiek is weer terug in de woningmarkt.” zo zegt Lara Gerssen van NVM Makelaars.

De transactieprijs van bestaande woningen neemt toe

De markt voor bestaande bouw blijft te maken hebben met stijgende prijzen. Toch is er niet alleen maar slecht nieuws. Vergeleken met een jaar eerder zijn de prijzen in het derde kwartaal van 2023 gemiddeld met 1,7% gedaald. Makelaars merken op dat het vertrouwen van zowel kopers als verkopers is toegenomen, wat leidt tot nog meer bezichtigingen en biedingen. Het aanbod blijft echter beperkt. Ook kwamen er weinig betaalbare nieuwbouwwoningen bij deze periode, waardoor de concurrentie op het vinden van een passende bestaande woning steeds groter werd. Met als gevolg dat verkoopprijzen blijven stijgen. Benieuwd wat jouw woning waard is in de huidige markt? Maak nu een afspraak voor een kennismakingsgesprek met één van onze verkoopmakelaars of doe de gratis woonwaardecheck.

De nieuwbouwmarkt komt in beweging

De nieuwbouwmarkt toont tekenen van herstel, vooral door de toenemende koopbereidheid onder consumenten volgens het NVM. Een algehele stijging in de verkoop wordt waargenomen over diverse prijsklassen. Ondanks deze positieve ontwikkelingen ondervindt de nieuwbouwmarkt nog steeds uitdagingen met projecten die zijn uitgesteld en geïnteresseerden die besluiten hun bod in te trekken. In deze dynamische markt blijft Ditters nauw betrokken om consumenten te begeleiden en te voorzien van deskundig advies bij nieuwbouwkeuzes. Neem contact op met ons nieuwbouwteam wanneer je informatie wilt over lopende projecten.

Stijgende hypotheekrentes

De gemiddelde hypotheekrente is in de eerste vijf maanden van 2023 gestabiliseerd en gaat naar verwachting tegen het einde van dit jaar zelfs dalen. De verwachting voor de hypotheekrente wordt voornamelijk beïnvloed door de ontwikkeling van de inflatie. Volgens het CBS is de inflatie tijdens de afgelopen vijf maanden gedaald. Dit is dus goed nieuws voor de ontwikkelingen op het gebied van de hypotheekrente. 

Uit cijfers van De Hypotheker blijkt verder dat de hypotheekrentes van de verschillende vaste renteperiodes dichter bij elkaar komen te liggen. De ontwikkelingen van de rente bepalen voor een groot deel wanneer je een hypotheek afsluit. Want is het nu een goed moment om je hypotheek over te sluiten of kun je dat beter laten uitstellen? Is het zinvol om je rente vast te zetten of juist niet? Bij het maken van deze keuzes is een gespecialiseerde hypotheekadviseur jouw rots in de branding. Neem contact met ons op om de mogelijkheden door te spreken.

Ben je benieuwd naar wat er voor jou mogelijk is op de woningmarkt? Onze experts op het gebied van verkoop, aankoop en financieel advies in Ede, Wageningen, Arnhem, Amersfoort en Veenendaal zijn je graag van dienst.

 

Ontwikkelingen op de vastgoedmarkt: de ups en downs

Nieuws

Onbezorgd op vakantie: check deze verzekeringen

Het is bijna tijd om de koffers in te pakken voor die welverdiende vakantie.<...

Lees verder Chevron black btn

Huis te koop zetten tijdens de zomer? Slim idee!

Hier zijn vijf redenen waarom je juist nu je huis op de markt moet brengen.

Lees verder Chevron black btn

Geen overdrachtsbelasting betalen: hoe werkt het?

Ben je een starter of doorstromer op de huizenmarkt? 

Lees verder Chevron black btn

Alles wat je moet weten als starter: van koopcontract tot bouwtechnische keuring

Wij nemen je mee langs de veelgestelde startersvragen bij de aankoop van je eerste huis.

Lees verder Chevron black btn