Ditters Nieuws

Samenwonen: een avontuur met spelregels

Samenwonen, een belangrijke stap in jullie relatie. Het betekent niet alleen het delen van een ruimte, maar ook het maken van grote beslissingen. Samen een huis kopen is een avontuur, maar wel eentje met spelregels. Wij nemen deze graag met jullie door, voordat jullie intrek nemen in jullie gezamenlijke droomhuis. 

Communicatie is de sleutel

Het avontuur begint met een oprecht gesprek. Uiteraard tussen jullie twee. Bespreek met ons jullie verwachtingen, financiële situatie, doelen en toekomstwensen. Een helder beeld van wat jullie zoeken in een huis is essentieel. Hebben jullie hulp nodig bij de zoektocht? Wij nemen de tijd om jullie unieke verhaal te begrijpen, zodat we de perfecte match kunnen vinden. Wij maken een zoekprofiel voor jullie aan en houden onze ogen open en oren gespitst. Een droomhuis begint dus eigenlijk met een goed gesprek!

Financiën in kaart brengen

Bij het samen kopen van een huis is het belangrijk om het financiële plaatje kloppend te krijgen. Maak een inventarisatie van jullie individuele inkomsten, spaargeld, (studie)schulden en kredietgeschiedenis. Denk ook na over de verdeling van de kosten voor het huis, zoals de aanbetaling, hypotheek, verzekeringen en onderhoud.

Leg alles vast in een samenlevingsovereenkomst

Ook wij snappen dat het opstellen van een samenlevingsovereenkomst misschien niet het meest romantische gespreksonderwerp is. Toch is het een wijze stap om alle essentiële zaken goed te regelen. Denk aan de verdeling van kosten en het vastleggen van eigendomsrechten van het huis of ingelegde bedragen. Want hoe rooskleurig het er nu allemaal uitziet, we weten allemaal dat het leven af en toe anders loopt dan je hoopt. Bij het opstellen van dit contract maken jullie afspraken voor situaties waarin de emoties hoog oplopen, zoals tijdens een scheiding of bij het onverhoopt overlijden van één van de partners. Dit is jullie houvast in roerige periodes.

Hypotheek en eigendomstitel

Bij het regelen van een hypotheek staan jullie voor de keuze: individueel of als stel de lening aangaan. Ook de eigendomstitel verdient aandacht. Wanneer één van jullie aanzienlijk bijdraagt, bijvoorbeeld uit de verkoop van een eigen woning, wordt dit vastgelegd in het samenlevingscontract. Het maakt dan niet uit of jullie gezamenlijk de lening aangaan of eigenaar worden. In geval van een scheiding heeft de betreffende persoon recht op terugbetaling van het ingelegde bedrag.

Professionele begeleiding

Het kopen van een huis is een leuke, spannende tijd! Het kan best complex zijn om je door de regels rondom het afsluiten van een hypotheek te worstelen. Gelukkig zijn wij hier dagelijks mee bezig en adviseren wij jullie graag bij de aankoop van jullie droomwoning. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en om dit spannende avontuur samen te beginnen! Onze financieel adviseurs en makelaars voorzien jou graag van extra informatie. Onze vestigingen vind je in Arnhem, Ede, Wageningen, Amersfoort, Veenendaal.

Samenwonen: een avontuur met spelregels

Nieuws

Onbezorgd op vakantie: check deze verzekeringen

Het is bijna tijd om de koffers in te pakken voor die welverdiende vakantie.<...

Lees verder Chevron black btn

Huis te koop zetten tijdens de zomer? Slim idee!

Hier zijn vijf redenen waarom je juist nu je huis op de markt moet brengen.

Lees verder Chevron black btn

Geen overdrachtsbelasting betalen: hoe werkt het?

Ben je een starter of doorstromer op de huizenmarkt? 

Lees verder Chevron black btn

Alles wat je moet weten als starter: van koopcontract tot bouwtechnische keuring

Wij nemen je mee langs de veelgestelde startersvragen bij de aankoop van je eerste huis.

Lees verder Chevron black btn