Ditters Nieuws

Snelheidsduivels met een elektrische fiets

De e-bike, oftewel elektrische fiets, is razend populair. Afgelopen jaar zijn er enorm veel elektrische fietsen verkocht, meer dan de helft van alle nieuwe fietsen. Maar hoe zit het nou met schade die wordt veroorzaakt door een opgevoerde elektrische fiets? Onder welke dekking valt dit?

Niet alleen senioren maken op dit moment gebruik van de elektrische fiets. Ook scholieren en jonge moeders verruilen hun stadsfiets voor een elektrische variant. Ook zijn er steeds meer werkgevers die fiets-leaseregelingen aanbieden voor hun medewerkers. De snelheid van deze fietsen ligt vast op 25 kilometer per uur.

Wanneer jij de elektrische fiets gaat opvoeren, ga je over deze 25 kilometer per uur heen en voldoe je niet meer aan de omschrijving zoals deze in de Wegenverkeerswet is vastgelegd. Je dient dan zelfs te voldoen aan een kentekenplicht en WA-verzekeringsplicht (WA= wettelijke aansprakelijkheid) omdat de vrijstelling hiervan dus niet meer geldt. Wanneer jij schade veroorzaakt met een opgevoerde elektrische fiets valt dit dus niet meer onder de dekking van de AVP (aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren).

Maar hoe zit dit dan met speed-pedelecs? Je zou denken dat dit opgevoerde elektrische fietsen zijn. Dit is niet helemaal het geval. Een speed-pedelec kan tot 45 kilometer per uur rijden en is voorzien van een bromfietskenteken, achteruitkijkspiegel, helmplicht en remlicht. Ook is de bouw van de fiets gemaakt om er op deze snelheid nog veilig mee te kunnen rijden. Bij een speed-pedelec geldt ook een WA-verzekeringsplicht en je hebt er een AM-rijbewijs voor nodig. Dit zijn allemaal zaken die voor een normale elektrische fiets niet gelden.

Het opvoeren van een elektrische fiets is niet verstandig. De verzekeraars willen deze fietsen vaak niet verzekeren omdat deze gewoonweg niet zijn toegestaan op de openbare weg. Daarnaast kunnen er gevaarlijke verkeersituaties ontstaan en is de fiets er niet op gebouwd.

Heb jij een elektrische fiets of is je oog gevallen op een speed-pedelec? Neem dan contact op met onze verzekeringsadviseurs. Zij kunnen kijken of je hier voldoende voor verzekerd bent.

 

Snelheidsduivels met een elektrische fiets

Nieuws

5 reden om een aankoopmakelaar in te schakelen

Om jouw droomhuis te bemachtigen, is snel handelen belangrijk.

Lees verder Chevron black btn

Stappenplan: hoe verloopt de aankoop van een huis?

In dit artikel leiden wij je stap voor stap door het aankoopproces.

Lees verder Chevron black btn

De hypotheekplannen van 2024

De hypotheekplannen voor 2024 zijn grotendeels bekend. Komen er meer mogelijkheden om te lenen...

Lees verder Chevron black btn

Een vooruitblik op de huizenmarkt in 2024: stabilisatie in zicht?

Wij werpen een blik op de dynamiek van de Nederlandse woningmarkt.

Lees verder Chevron black btn