Ditters Nieuws

Alles wat je moet weten als starter: van koopcontract tot bouwtechnische keuring

Als starter op de huizenmarkt komt er heel wat op je af. Soms moet je door huizen heen kunnen kijken, want liefde op het eerste gezicht is niet altijd gegarandeerd. Het gaat erom dat je denkt in mogelijkheden. Bij Ditters begrijpen we dat maar al te goed. Daarom hebben we dit artikel samengesteld om starters te helpen bij het navigeren door het proces van het kopen van een huis. Wij hebben de meest gestelde vragen van afgelopen periode onder elkaar gezet. 

1. Ik heb mijn droomwoning gezien. Welke stappen moet ik zetten?

2. Wat moet er in een koopcontract staan?

3. Wat houdt het in als een woning onder voorbehoud verkocht is?

4. Moet mijn nieuwe woning getaxeerd worden?

5. Wanneer is een bouwtechnische keuring nodig?

6. Hoeveel eigen geld heb ik nodig om mijn droomhuis te kopen?

7. Op welke manieren kun je een huis aanpassen aan jouw wensen als starter?

1. Ik heb mijn droomwoning gezien. Welke stappen moet ik zetten?

Het is begrijpelijk dat je met deze vraag zit nu jij je droomwoning hebt gevonden. Het is verstandig om in kaart te brengen hoeveel je kunt lenen voordat je serieus op zoek gaat naar een woning. Op die manier weet je wat je financiële mogelijkheden zijn en kun je gerichter zoeken naar woningen die binnen je budget vallen. Neem contact met ons op om onze ervaren hypotheekadviseur in te schakelen. Maak daarna vooral een afspraak om je droomwoning te bezichtigen. Voordat je het weet is de woning van jou.

2. Wat moet er in een koopcontract staan?

Het koopcontract is de basis van elke vastgoedtransactie. Het is de blauwdruk van jullie afspraken. Dit wordt gedaan om zowel de koper als de verkoper te beschermen. Jullie kunnen na het sluiten van de deal altijd terugvallen op de afspraken in het koopcontract. In het koopcontract staat duidelijk vermeld wat de koopprijs is, wat de opleveringsdatum van de woning is, het adres, wie de kosten betaalt voor de notaris, wanneer de bankgarantie binnen moet zijn en hierin worden ook de ontbindende voorwaarden opgenomen. 

Houdt één van de beide partijen zich niet aan de afspraak of wil één van beiden van de koop afzien? Dat vind je terug in het koopcontract. Naast deze grote zaken, staan hier ook enkele details in vermeld, zoals de lijst van roerende zaken bij de woning, de notariskeuze en eventuele overige specifieke afspraken die je hebt gemaakt. Bij Ditters raden we aan altijd juridisch advies in te winnen voordat je een handtekening zet. Een aankoopmakelaar kan je hierbij helpen. Zo weet je zeker dat alles in jouw voordeel is geregeld.

3. Wat houdt het in als een woning onder voorbehoud verkocht is?

Verkocht onder voorbehoud betekent dat er een overeenkomst is gesloten tussen de koper en verkoper, maar dat de verkoop nog niet definitief is afgerond. Onder bepaalde voorwaarden kan de koop dus nog ongedaan gemaakt worden. Bijvoorbeeld wanneer het niet lukt om de financiering rond te krijgen of er bij het uitvoeren van een bouwkundige keuring iets mis blijkt te zijn. Over bouwtechnische keuringen vertellen wij je later meer.

Gedurende deze periode kan de koop nog ontbonden worden als niet aan deze voorwaarden wordt voldaan. Pas wanneer alle voorwaarden zijn vervuld, wordt de koop definitief en is de woning daadwerkelijk van jou.

4. Moet mijn nieuwe woning getaxeerd worden?

Met een taxatie wordt een 'waardebepaling' van je nieuwe huis bedoeld. Het kan niet alleen helpen om de juiste prijs vast te stellen, maar is ook een vereiste voor het verkrijgen van een hypotheek. Het taxatierapport is één van de verplichte stukken die je bij de bank moet aanleveren wanneer je een hypotheek wil afsluiten. In dit taxatierapport worden factoren zoals locatie, grootte, indeling en de staat van onderhoud meegenomen. 

In het taxatierapport worden jouw woning en haar bijzonderheden vergeleken met vergelijkbare woningen in de omgeving. Dit helpt om een realistisch beeld te schetsen van waar jouw huis staat in de huidige vastgoedmarkt. Het rapport omvat ook belangrijke juridische aspecten, zoals erfpachtvoorwaarden en kadastrale gegevens. Bovendien nemen ze daarin omgevingsfactoren mee, zoals bestemmingsplannen en eventuele bijzonderheden in de directe omgeving. 

Ditters raadt aan om een erkende taxateur in te schakelen. De taxateur mag niet betrokken zijn bij de koop en verkoop van de woning, dus dit is nooit de aankoop- of verkoopmakelaar maar een onafhankelijke partij. Koop je aan zonder hypotheek? Dan is een taxatierapport niet nodig, maar wel mogelijk.

5. Wanneer is een bouwtechnische keuring nodig?

Een bouwtechnische keuring is een check-up voor je nieuwe woning. Een ervaren inspecteur doorloopt je woning van kelder tot zolder, op zoek naar mogelijke 'gezondheidsproblemen', zoals verborgen gebreken en bouwtechnische problemen. Hierbij komen soms verborgen gebreken aan het licht. Het doel is om deze te vinden, zodat je in de toekomst niet voor onverwachte kosten komt te staan. Wij adviseren altijd een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Doe dit dus niet alleen bij oudere woningen. Een slecht uitgevoerde verbouwing of gebrekkig onderhoud kan ten slotte in elke woning voorkomen. 

Je wilt al voordat je een bod uitbrengt weten of de woning voldoet aan de eisen. Toch kan het voorkomen dat de makelaar de woning in de tussentijd al verkocht heeft. Je kunt het uitvoeren van een bouwtechnische keuring daarom laten opnemen in de voorwaarden die je koppelt aan je openingsbod op de woning. De verkoper moet hier wel eerst mee akkoord gaan. De bouwtechnische keuring voer je dan uit tussen het moment van mondeling akkoord en het tekenen van de koopovereenkomst.

6. Hoeveel eigen geld heb ik nodig om mijn droomhuis te kopen?

Om te bepalen hoeveel eigen geld je nodig hebt om je droomhuis te kopen, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden:

  1. Kosten koper (k.k.)
    Als koper betaal je kosten koper. Dit klinkt ingewikkeld, maar is een verzamelnaam voor de overdrachtsbelasting, notariskosten en makelaarskosten. In sommige gevallen kan je vrijstelling krijgen voor de overdrachtsbelasting.

  2. Eigen inbreng
    Meestal verwachten wij dat je een deel van de koopsom zelf financiert. Dit wordt ook wel eigen geld of eigen inbreng genoemd. De hoogte hiervan varieert.

  3. Bijkomende kosten
    Als laatste zijn er nog allerlei mogelijke bijkomende kosten. Denk hierbij aan een taxatierapport, bouwtechnische keuring, advieskosten voor de hypotheekadviseur en uiteraard eventuele verbouwingskosten.

Het totale bedrag aan eigen geld dat je nodig hebt, hangt dus voor een groot deel af van de koopsom van het huis en eventuele bijkomende kosten. Onze ervaren hypotheekadviseurs kijken graag met je mee om je te helpen bij het bepalen van het deel eigen geld dat je bij de koop moet inleggen.

7. Op welke manieren kun je een huis aanpassen aan jouw wensen als starter?

Als het huis niet helemaal aansluit bij jouw wensen, is het belangrijk om na te denken in mogelijkheden om er toch een succes van te maken. Een van de opties is het opnemen van een bouwdepot in je hypotheek, waarmee je na de aankoop van het huis renovaties of verbouwingen kunt financieren. Hiermee kun je het huis aanpassen naar jouw smaak en behoeften. Andere mogelijkheden zijn het verkennen van subsidies of financieringsmogelijkheden voor duurzame renovaties, het raadplegen van een architect of aannemer voor advies over mogelijke verbeteringen, of het overwegen van alternatieve financieringsbronnen zoals persoonlijke leningen. Wat de situatie ook is, bij Ditters staan we klaar om starters te begeleiden bij het vinden van creatieve oplossingen om hun droomhuis te realiseren.

Heb jij een andere vraag rond de aankoop van een woning? De meest voorkomende vragen hebben wij op overzichtelijk beantwoord op onze website. Liever direct iemand te spreken? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

Alles wat je moet weten als starter: van koopcontract tot bouwtechnische keuring

Nieuws

Onbezorgd op vakantie: check deze verzekeringen

Het is bijna tijd om de koffers in te pakken voor die welverdiende vakantie.<...

Lees verder Chevron black btn

Huis te koop zetten tijdens de zomer? Slim idee!

Hier zijn vijf redenen waarom je juist nu je huis op de markt moet brengen.

Lees verder Chevron black btn

Geen overdrachtsbelasting betalen: hoe werkt het?

Ben je een starter of doorstromer op de huizenmarkt? 

Lees verder Chevron black btn

De starterslening: alles wat je hierover moet weten

Ben je klaar om die eerste stap te zetten op de woningmarkt?

Lees verder Chevron black btn