Gerelateerde artikelen


5 inzichten die je helpen bij het kopen van een nieuwbouwwoning
Een nieuwbouwwoning is voor veel mensen de ultieme frisse start. Alles is nieuw, duurzaam, energiezuinig en je kunt het vaak helemaal naar jouw smaak maken. Toch merken we in de praktijk dat er onderweg keuzes, kosten en momenten voorbij komen die vooraf niet altijd zichtbaar zijn. Dat is niet gek. Nieuwbouw is anders dan bestaande bouw. Er zit meer voorbereiding in, meer vrijheid ook en dus meer keuzes. Met deze 5 inzichten sta je straks sterker in het proces en weet je beter wat je kunt verwachten.
Op de artist impressions en plattegronden ziet het er vaak al prachtig uit. Maar bij de meeste nieuwbouwwoningen zijn niet alle afwerkingen inbegrepen. Denk aan vloeren, raambekleding, soms de tuin en in sommige gevallen ook de wandafwerking. Dat is geen nadeel. Het geeft juist de vrijheid om het écht naar jouw wens af te maken. Maar het betekent ook dat je vooraf goed moet weten wat er standaard bij zit, en wat je zelf nog regelt.
Tip: Vraag bij je makelaar of ontwikkelaar naar de technische omschrijving. Daarmee krijg je precies inzicht in wat je krijgt en kun je gerichter keuzes maken.
Wil je een andere indeling, extra stopcontacten of net een iets luxere badkamer? Dan komt meerwerk in beeld. Dit zijn opties die je vaak al in een vroeg stadium moet kiezen, omdat ze invloed hebben op de bouwplanning. Ook hier geldt: hoe beter je vooraf weet wat je wilt, hoe relaxter het proces verloopt. Meerwerk is niet verplicht, maar het kan je wooncomfort verhogen. En het is meestal voordeliger om dit meteen in de bouwfase mee te nemen dan achteraf te verbouwen.
Tip: Zet je woonwensen op een rij vóór je aan de tafel zit. Wij denken daarin graag met je mee. Ook qua budget.
Veel mensen wachten met hypotheekadvies tot ze zeker weten of ze zijn ingeloot. Begrijpelijk. Maar juist in het voortraject is het waardevol om al inzicht te krijgen in je financiële mogelijkheden. Niet alleen voor de koopsom, maar ook voor het meerwerk en andere bijkomende kosten. Een hypotheekadviseur die bekend is met nieuwbouw kan je uitleggen hoe een bouwdepot werkt, en wat er in jouw situatie mogelijk is. Zo kun je sneller schakelen als je wordt ingeloot én weet je beter waar je aan toe bent.
Tip: Vraag vrijblijvend een nieuwbouw-oriëntatie gesprek aan. Je hoeft nog niets vast te leggen, maar je krijgt wél duidelijkheid.
De dag van oplevering is vaak een feestelijk moment. Je ziet je nieuwe woning voor het eerst in het echt, van binnen. En natuurlijk wil je dat alles klopt. Toch is het realistisch om te weten dat bij elk bouwproject kleine opleverpunten kunnen voorkomen. Denk aan kitwerk, een deur die niet helemaal sluit of iets dat net even anders is dan verwacht. Geen onwil, maar simpelweg het resultaat van een complex bouwproces. Daarom adviseren wij om tijdens de oplevering een onafhankelijke bouwkundige mee te nemen. Die helpt je om alles goed te controleren, zodat eventuele punten direct besproken kunnen worden met de bouwer. Dat werkt prettig voor alle partijen.
Tip: Plan je keuring vooraf in, zodat je zeker weet dat er iemand beschikbaar is.
Nieuwbouw is anders dan bestaande bouw. Je koopt op basis van tekeningen, moet op het juiste moment keuzes maken en hebt vaak met meerdere partijen te maken. Dat kan soms overweldigend voelen. Maar het is óók een unieke kans om iets nieuws op te bouwen. Helemaal passend bij jou. Bij Ditters helpen we je door alle fases heen. We geven uitleg, stellen de juiste vragen en zorgen dat je niets over het hoofd ziet. Zo wordt nieuwbouw overzichtelijk, persoonlijk en vooral: heel leuk.
Ook aan het oriënteren op nieuwbouw?
Laat je goed informeren. Vraag een vrijblijvend gesprek aan met een van onze makelaars of hypotheekadviseurs. We kijken samen wat past bij jouw situatie en denken mee. Van oriëntatie tot oplevering.
Wil jij meer weten over ons nieuwbouwaanbod? Bekijk dan de pagina over nieuwbouw.
Meer informatie