Ditters Nieuws

De trending verhuurmarkt

De vraag naar huurwoningen is op dit moment ontzettend groot, maar het aanbod is simpelweg te laag om alle starters, expats en (internationale) studenten te voorzien van huisvesting. Dat maakt de verhuurmarkt voor particulieren nu aantrekkelijk om in te investeren. In deze blog vertellen we je graag wat je moet weten en welke mogelijkheden er zijn om de verhuurmarkt te betreden.

 

Nieuwe wet- en regelgeving omtrent kopen en verhuur 

Dat de vastgoedmarkt op zijn kop heeft gestaan, zal je niet ontgaan zijn. Er wordt veel aan gedaan om dit zo gauw mogelijk weer in balans te krijgen. Nieuwe wet- en regelgeving zijn belangrijk om in de gaten te houden voor je de verhuurmarkt betreedt. Een voorbeeld is de recent gewijzigde opkoopbescherming die ervoor zorgt dat sommige woningen alleen nog maar voor eigen bewoning zijn. De opkoopbescherming verschilt per gemeente en geldt niet wanneer je jouw woning verhuurt aan eerste- of tweedegraads familieleden of wanneer je voor een langere tijd op reis gaat. 

 

Wanneer je een bestaande woning koopt voor eigen bewoning betaal je overdrachtsbelasting. Voor kopers jonger dan 35 jaar is er sprake van een vrijstelling. Ben je ouder dan 35 jaar of heb je de vrijstelling al een keer gebruikt, betaal je 2% overdrachtsbelasting. Koop je een woning die niet voor eigen bewoning is, gelden er andere regels. Vanaf 1 januari 2023 gaat de overdrachtsbelasting omhoog van 8% naar 10.1% wanneer een woning wordt gekocht die niet voor eigen bewoning zal zijn. Deze regels lijken niet heel uitnodigend, maar het is zeker niet onmogelijk om de verhuurmarkt in te duiken en hier profijt uit te halen. Het grote voordeel van onderstaande opties is dat de huurinkomsten belastingvrij zijn en dit dus mooie investeringen zijn voor later. 

 

Een tweede huis kopen en je huidige verhuren

Word je huidige huis te klein of blijven er kamers leeg staan? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om je huidige huis te verhuren wanneer je een nieuw huis hebt gekocht. Daar zou je (internationale) studenten in bijvoorbeeld Wageningen of Amersfoort een groot plezier mee doen. Vaak is het mogelijk een verhuurhypotheek aan te vragen. Per hypotheek verschilt wat de regels zijn omtrent verhuur van je woning. Laat je adviseren door je huidige hypotheekadviseur of door een hypotheekadviseur van Ditters. 

 

Een eigen huis voor een kind of familielid

Een andere mogelijkheid is om een huis aan te kopen voor een kind of familielid, bijvoorbeeld in de vorm van een studentenwoning tijdens de studie. Hierbij geldt wel de 8% en straks 10.1% overdrachtsbelasting, maar heb je niet te maken met de opkoopbescherming omdat de verhuur aan een eerste- of tweedegraads familielid is. Daarnaast geldt dat na vier jaar de opkoopbescherming vervalt en het huis vrij verhuurd mag worden aan bijvoorbeeld expats of andere studenten in de stad. 

 

Recreatiewoning

Het kopen van recreatievastgoed behoort ook tot de mogelijkheden voor een investering. Het is een vergelijkbare situatie met het kopen van een normale woning en ook hier is sprake van de hoge overdrachtsbelasting. Als koper van een vakantiewoning heb je naast de belastingvrije huurinkomsten ook het voordeel zelf te kunnen genieten van deze aankoop. Per gemeente verschillen de regels tot verhuur en we raden dan ook aan om je goed te laten adviseren voordat je overgaat voor het maken van deze investering. De adviseurs van Ditters kunnen je hier goed mee helpen.


Voor welke optie je ook gaat, bij Ditters staan we klaar om je te helpen en te adviseren in wat voor jou de beste keuze is. Neem contact op met een van onze vestigingen om een afspraak te maken of je vraag te stellen.

De trending verhuurmarkt

Nieuws

Woonregisseurs: Een geüpgraded appartement

Alles in het appartement was degelijk maar verouderd. In een korte tijd is veel aangepakt.

Lees verder Chevron black btn

Een huis van (on)schatbare waarde: vrijblijvende taxatieweken

Wij weten hoe belangrijk je huis is. Het is niet zomaar een plek,  het is jouw th...

Lees verder Chevron black btn

Dubbele woonlasten: hoe pak je dit aan?

Gefeliciteerd met het vinden van je droomwoning! Maar wat als je oude woning later wor...

Lees verder Chevron black btn

5 reden om een aankoopmakelaar in te schakelen

Om jouw droomhuis te bemachtigen, is snel handelen belangrijk.

Lees verder Chevron black btn