Ditters Nieuws

De verschillende soorten rapporten in de makelaardij, en wat je ermee kunt.

Als je een woning wil kopen of verkopen, krijg je te maken met diverse rapporten. Een gevalideerd taxatierapport, vrijblijvende waardebepaling en bouwtechnisch rapport komen bij veel mensen in naam wel bekend voor, maar in welke situatie pas je deze rapporten toe en waar zijn ze nuttig voor? Wij leggen het je uit.

Taxatierapport
Bij het aankopen van een woning is het gebruikelijk dat je een gevalideerd taxatierapport laat opmaken om aan te kunnen leveren bij de hypotheekverstrekker. Gevalideerde taxaties worden beoordeeld door het NWWI of de Taxateurs Unie. Veel geldverstrekkers vereisen een gevalideerd rapport. Ook zijn er niet gevalideerde taxaties, deze worden veelal gebruikt voorafgaand aan de verkoop van uw woning.

Waardebepaling
Een waardebepaling heeft de nodige overlap met een taxatierapport. Wel zijn er een aantal belangrijke verschillen. Zo is een waardebepaling veel minder uitgebreid dan een taxatierapport en kan het niet gebruikt worden bij het aanvragen of oversluiten van een hypotheek. Een waardebepaling is normaliter gratis, terwijl er aan een taxatie kosten zijn verbonden. Zoals hierboven beschreven moet een taxatierapport voldoen aan specifieke eisen en wordt gecontroleerd door een validatieinstituut. Een waardebepaling wordt uitgevoerd door een makelaar. De waarde die hieruit komt, is een advieswaarde over wat de woning zou opbrengen bij verkoop.

Bouwtechnisch rapport
Bij de aankoop van een nieuwe woning is het verstandig om een bouwtechnische keuring uit te voeren. Op deze manier krijg je inzicht in de bouwtechnische staat van de woning en of je binnenkort hoge onderhouds- of reparatiekosten kunt verwachten. Een bouwtechnisch rapport zegt je niets over de waarde van het huis, alleen over de staat van de woning en over hoeveel geld het naar schatting zou kosten om deze te renoveren, verduurzamen of moderniseren.
 

Welk soort rapportage je zou moeten aanvragen, hangt helemaal af van jouw situatie en de woning waar je meer informatie over wilt ontvangen. Via ons kantoor zijn verschillende opties mogelijk. Vul onze woningwaardecheck in voor een grove schatting van de huidige waarde. Uiteraard komen onze collega's graag bij je langs om deze waarde met je te bespreken. Ook kan je een taxatierapport laten opmaken. Wil je een bouwtechnische keuring laten uitvoeren? Dan koppelen we je graag aan één van onze partners of woonregisseurs.

De verschillende soorten rapporten in de makelaardij, en wat je ermee kunt.

Nieuws

Welke verzekeringen moet je checken voor je vakantie?

Ben jij goed voorbereid op een onbezorgde zomer?

Lees verder Chevron black btn

Wat bepaalt de waarde van je huis en wat kan je er aan doen?

Hoe zorgt je er voor dat je huis in waarde stijgt?

Lees verder Chevron black btn

Hoe een aankoopmakelaar de kans op jouw droomwoning vergroot

Ben jij jouw droomwoning misgelopen of wil je graag verhuizen?

Lees verder Chevron black btn