Ditters Nieuws

Dubbele woonlasten: hoe pak je dit aan?

Gefeliciteerd met het vinden van je droomwoning! Maar wat als je oude woning later wordt verkocht dan je nieuwe woning? Het tijdelijk hebben van twee woningen kan een uitdaging zijn. In dit artikel delen wij tips om hiermee om te gaan. Van praktische adviezen tot slimme stappen, wij helpen je graag door deze fase van dubbele woonlasten heen. Samen zorgen we ervoor dat jouw verhuizing soepel blijft verlopen, zelfs tijdens deze uitdagende periode.

  1. Waar moet je rekening mee houden als je twee woningen hebt?

  2. Welke kosten zijn er aan twee woningen verbonden?

  3. Nadelen van tijdelijk twee huizen hebben

  4. Voordelen van tijdelijk twee huizen hebben

  5. Welke maatregelen moet ik nemen?

Waar moet je rekening mee houden als je twee woningen hebt?

Het bezitten van twee woningen kan een spannende, maar ook uitdagende ervaring zijn. Naast de mogelijke zorgen over dubbele financiële lasten, zoals hypotheekbetalingen en onderhoudskosten, zijn er ook andere aspecten om in gedachten te houden. Denk aan zaken zoals verzekeringen, belastingen en het beheer van beide panden. Het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn over de financiële en juridische implicaties van het hebben van twee woningen, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen. Bij Ditters staan onze experts klaar om je te begeleiden en te adviseren over de beste aanpak voor jouw situatie.

Welke kosten zijn er aan twee woningen verbonden?

Jongleren met twee woningen brengt onvermijdelijk kosten met zich mee. Het begint met de dubbele hypotheeklasten, waar rente, aflossing en verzekeringen bij komen kijken. Gelukkig biedt de overheid een manier om de kosten van een tweede woning enigszins te verlichten.

Wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet, mag je de tweede woning tijdelijk als jouw eigen woning beschouwen. Dit klinkt misschien niet als een voordeel, maar dat is het wel. Hierdoor kom je namelijk in aanmerking voor renteaftrek voor beide woningen.

De voorwaarden hiervoor zijn helder:

  • Jouw woning staat te koop;

  • Jouw woning is leeg;

  • Jouw woning was in het jaar van verhuizing of in de afgelopen 3 jaar jouw hoofdverblijf.

Aftrekbare kosten

Als je twee woningen hebt, wil je natuurlijk weten welke kosten je kunt aftrekken voor zowel de oude als de nieuwe woning. Hierbij gaat het om diverse kostenposten die je mag opvoeren als aftrekbare kosten. Denk hierbij onder andere aan:

  • Eenmalige kosten voor het afsluiten van de hypotheek;

  • Betaalde rente over de hypotheek of lening;

  • Periodieke betalingen voor erfpacht, opstal of beklemming.

Onze adviseurs bij Ditters staan klaar om je te helpen bij het identificeren van alle aftrekbare kosten, zodat je optimaal gebruik kunt maken van de fiscale voordelen die bij het bezitten van twee woningen komen kijken.

Nadelen van tijdelijk twee huizen hebben

Het hebben van twee woningen opent nieuwe mogelijkheden, maar gaat ook gepaard met uitdagingen. Financiële druk kan een reële zorg zijn wanneer dubbele lasten aan je budget knagen.

Een ander aspect om rekening mee te houden is het leegstandsrisico. Lege woningen zijn gevoeliger voor inbraken en onverwachte problemen. Gelukkig staan onze professionals klaar om je te helpen bij het snel vinden van een nieuwe eigenaar voor je oude woning. Zo verminderen we gezamenlijk het risico en houden we jouw financiële situatie stabiel.

Voordelen van tijdelijk twee huizen hebben

Het tijdelijk bezitten van twee woningen kan, ondanks de uitdagingen, ook enkele voordelen met zich meebrengen. Het stelt je in staat en geeft je de luxe om rustig te verhuizen. Je hebt alle tijd om al je dierbare spullen zorgvuldig in te pakken en te verhuizen.

Bovendien biedt het hebben van twee woningen je de mogelijkheid om zorgvuldig te plannen en uitgebreide renovaties, reparaties of verbeteringen aan de nieuwe woning uit te voeren, zonder dat je jezelf moet behelpen in een verbouwing.

Welke maatregelen moet ik nemen?

Afhankelijk van je aanpak in het verkoopproces, zijn verschillende maatregelen mogelijk. Als je de situatie rustig wilt afwachten tot de woning verkocht en geleverd is, hoef je mogelijk niet veel te ondernemen. 

In niet alle gevallen is je huidige woning reeds verkocht. Als je echter wat meer haast hebt om je oude woning van de hand te doen, is een flexibele verkoopstrategie, tijdelijke verhuur of het inschakelen van een verkoopmakelaar een slimme zet. Voor een snellere verkoop kun je overwegen om de vraagprijs te verlagen of te investeren in onderhoud om de oude woning aantrekkelijker te maken.

Staat je oude woning al geruime tijd leeg? Dan kan het verstandig zijn om vastgoedbeheer door professionals te overwegen. Op die manier wordt je lege woning onderhouden en beschermd tegen inbrekers, krakers of vandalisme.

Ben je enthousiast over je nieuwe woning, maar heb je ondersteuning nodig bij de verkoop van je oude huis? Wij staan voor je klaar. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden.

Dubbele woonlasten: hoe pak je dit aan?

Nieuws

Scheiden en een gezamenlijk koophuis: hoe pakken we dit professioneel aan

We nemen je mee door de belangrijkste zaken bij scheiden en het hebben van een ko...

Lees verder Chevron black btn

Woonregisseurs: terug van weggeweest

De lang gekoesterde wens van Sander en Daphne ging eindelijk in vervulling. De randstad verrui...

Lees verder Chevron black btn

Woonregisseur: van retro hokjes met label E, naar ruimte met label A

Het energielabel is van E naar A+/A++ gegaan, dankzij de genomen maatregelen.

Lees verder Chevron black btn

Woonregisseurs: een geüpgraded appartement

Alles in het appartement was degelijk maar verouderd. In een korte tijd is veel aangepakt.

Lees verder Chevron black btn