Ditters Nieuws

Een taxatierapport voor het verlagen van je maandlasten

Het leven is al duur genoeg en de woonlasten zijn bij een gemiddeld huishouden een groot gewicht op de maandelijkse uitgaven. Als financieel adviseur helpen we je natuurlijk graag bij het op een rijtje krijgen van je financiële situatie en hoe je deze wellicht kunt verbeteren. In deze blog geven we je 3 tips over hoe jij jouw woonlasten kunt verlagen (en een stiekeme uitnodiging aan het einde van de blog). 

 

Extra aflossen op je hypotheek

Extra aflossen is vanzelfsprekend de eerste stap naar lagere maandlasten. Je hypotheek snel aflossen gaat in de meeste gevallen het beste wanneer je deze sneller betaald of extra aflost. Het is mogelijk om jaarlijks extra te betalen, je maandbedrag te verhogen of een combinatie van die twee aan te gaan, voor nog sneller aflossen.

 

De meeste banken laten je ieder jaar een bepaald percentage boetevrij extra aflossen. Meestal ligt dit tussen de 10 en 20 procent van de hypotheeksom. Het minimum is echter altijd 10 procent van de oorspronkelijke hypotheeksom per jaar. Als je meer wil aflossen, kan het zijn dat de bank boeterente in rekening gaat brengen.

 

Je hypotheek wijzigen

Informeer of jij jouw hypotheek bij je huidige geldverstrekker kunt wijzigen. Je kunt je huidige hypotheekvorm wijzigen en meer of actief gaan aflossen. Ook rentemiddeling behoort tot de opties. Verder kan het zo zijn dat je in lagere risicoklasse terechtkomt. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door de hypotheek te verlagen door boetevrij extra af te lossen, of aan te tonen dat je woning in waarde is gestegen. Het voordeel is dat je hypotheek wijzigen minder duur is dan het oversluiten van de hypotheek. Wel ben je beperkter in opties.

 

Gebruik je overwaarde

Het rentepercentage over je hypotheek hangt af van de risicoklasse waarin je je bevindt. Dit wordt onder andere bepaald door de verhouding tussen de hypotheek en de waarde van je huis. Als blijkt dat je huis in waarde is gestegen, kan het dus zijn dat je in een gunstigere risicoklasse gaat vallen. Als je geluk hebt en je huis is in waarde gestegen, kan het zomaar zijn dat de bank je rentepercentage wil verlagen. De bank heeft namelijk meer zekerheid.

 

Wanneer je je gaat oriënteren op de waarde van je woning, zal je merken dat er veel meer mogelijk is dan je denkt. Wellicht kun jij profiteren van de stijgende huizenprijzen en je woning verkopen. Zo kun je die bepaalde overwaarde op je woning gebruiken voor het aankopen van een nieuwe woning met een hypotheek met betere voorwaarden. Ook is het mogelijk om met de hogere waarde je huidige rentepercentage te wijzigen, zoals hierboven al werd genoemd. Hiervoor heb je een taxatierapport nodig.

 

Ben jij benieuwd naar de huidige waarde van je woning en wil je gaan kijken of jouw maandlasten wellicht omlaag kunnen? Maak dan nu een afspraak met één van onze taxateurs tijdens de Rapportweken.

Een taxatierapport voor het verlagen van je maandlasten

Nieuws

Alles wat je moet weten als starter: van koopcontract tot bouwtechnische keuring

Wij nemen je mee langs de veelgestelde startersvragen bij de aankoop van je eerste huis.

Lees verder Chevron black btn

De starterslening: alles wat je hierover moet weten

Ben je klaar om die eerste stap te zetten op de woningmarkt?

Lees verder Chevron black btn

Scheiden en een gezamenlijk koophuis: hoe pakken we dit professioneel aan

We nemen je mee door de belangrijkste zaken bij scheiden en het hebben van een ko...

Lees verder Chevron black btn

Woonregisseurs: terug van weggeweest

De lang gekoesterde wens van Sander en Daphne ging eindelijk in vervulling. De randstad verrui...

Lees verder Chevron black btn