Ditters Nieuws

Een vooruitblik op de huizenmarkt in 2024: stabilisatie in zicht?

Met het einde van 2023 inmiddels achter ons, werpen wij een blik op de dynamiek van de Nederlandse woningmarkt en onze verwachtingen voor 2024. Hoe staat het met de betaalbaarheid van koophuizen, wat zijn de ontwikkelingen in de bouwsector en wat zijn de vooruitzichten op het gebied van hypotheekrente? Daarnaast worden in 2024 enkele maatregelen en wetswijzigingen van kracht die jouw mogelijkheden als woningzoekenden beïnvloeden.

  1. Voorspellingen woningmarkt 2024

  2. Betaalbaarheid koophuizen

  3. De bouwsector 2024

  4. Hypotheekrente 2024

  5. Hypotheekadvies a la 2024

Voorspellingen woningmarkt 2024 

Volgens de cijfers van het NVM over het laatste kwartaal van 2023 vertoont de Nederlandse woningmarkt een aanhoudende prijsstijging. In dit kwartaal werd meer dan de helft van de woningen verkocht boven de vraagprijs. Hier was, net als in voorgaande maanden, sprake van een toename. Samen met de toenemende krapte van het aanbod is de verwachting dat de huizenprijzen blijven stijgen met zo’n 5,3%. Tussenwoningen en 2-onder-1-kap woningen zien de grootste stijging. Terwijl de hoeveelheid beschikbare woningen afneemt, wordt het hierdoor voor huizenkopers in 2024 nog lastiger om een woning te kopen. Het aanbod van koopwoningen daalde eind 2023 met 11%, waardoor de krapte op de markt verder toenam. Ook begin 2024 blijft dit het vooruitzicht. 

Betaalbaarheid koophuizen

De betaalbaarheid van koophuizen, binnen de bestaande bouw, is in 2023 iets verbeterd. Dit komt onder andere door een lichte daling van de huizenprijzen over het gehele jaar en de stijgende inkomens. Alhoewel er nog steeds meer vraag dan aanbod is, is dit voor de toekomstige koper een positieve ontwikkeling. Een groter aantal huizen dat financieel binnen bereik is van huishoudens met gemiddelde inkomens is hierdoor namelijk flink gestegen. Daarnaast wordt verwacht dat door de voorspelde stijging in inkomens, huizenkopers meer kunnen lenen in 2024, wat een positieve invloed heeft op de betaalbaarheid.

Doordat tegelijkertijd ook de woningprijzen stijgen is dit niet voor alle huizenkopers goed nieuws. Vooral potentiële kopers die geen of een minimale loonsverhoging kregen, hebben in 2024 juist minder mogelijkheden als het aankomt op het kopen van een nieuwe woning.

De bouwsector in 2024

Eind 2023 deed de nieuwbouwmarkt zijn best om te herstellen van een flinke terugval. Al blijft het huidige aanbod nog altijd laag, toch is de stijging van 11% in nieuwbouwwoningen een flinke stap vooruit gegaan sinds 2016. Ook in 2024 is de verwachting dat er minder woningen gebouwd worden. 

Naast het teruggelopen aanbod zijn er problemen met de hout- en bouwmaterialenindustrie, waardoor tekorten ontstaan en de prijzen oplopen. De bouw van nieuwe woningen stagneert ook door wet- en regelgeving die te maken heeft met de energietransitie en klimaatuitdagingen. Ook deze maatregelen zorgen ervoor dat nieuwe woningen duurder worden. Hierdoor kunnen nieuwe woningkopers kiezen uit een klein aanbod van steeds duurder wordende woningen.

Hypotheekrente 2024

Sinds november van het vorige jaar daalde de lage hypotheekrente. Er wordt voorspeld dat de rente op hypotheken met een korte rentevaste periode stabiel zal blijven op het huidige niveau en halverwege 2024 verder zal dalen. Dit komt onder andere door de afname van de inflatie.

De variabele hypotheekrente is in 2023 juist hard gestegen door verhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB). De verwachting is dat verdere renteverhogingen in 2024 uit blijven. De kans is zelfs groot dat vanaf of na het tweede kwartaal van dit jaar de tarieven dalen. 

De verwachting is dat de 10-jaars staatsrente zal zakken als gevolg van verwachte renteverlagingen door de ECB, wat gunstig is voor hypotheekrentes met een lange rentevaste periode. De rentedaling bij hypotheekleningen zal minder groot zijn dan die van de staatsleningen.

Hypotheekadvies a la 2024

De huizenmarkt staat voor enkele uitdagingen, waaronder minder nieuwbouwprojecten en problemen in de bouwsector. Toch hoeft dit niet te betekenen dat jouw droomhuis dit jaar buiten bereik is. Er zijn in 2024 enkele maatregelen en wetswijzigingen die voordelig kunnen zijn.

Hogere hypotheek voor alleenstaanden

Alleenstaanden hebben in 2024 de mogelijkheid om €16.000 meer te lenen dan voorheen. Deze aanzienlijke toename van leenmogelijkheden is een welkome ontwikkeling voor alleenstaanden, omdat het hen nu meer financiële flexibiliteit biedt bij het betreden van de woningmarkt. De extra leenruimte komt onafhankelijk van factoren zoals inkomen, leeftijd of andere persoonlijke omstandigheden tot stand. Hierdoor krijgen alleenstaanden meer mogelijkheden om hun woondromen te verwezenlijken.

Energielabel bepaalt hoogte hypotheek

Vanaf 2024 is het energielabel bepalend voor de maximale hypotheekhoogte. Schaf je een energiezuinige woning aan, dan kan je extra hypotheekruimte krijgen. Eigenaren van energiezuinige huizen kunnen inkomensonafhankelijk een extra hypotheekbedrag ontvangen, variërend van €5.000 tot €50.000. Dit is afhankelijk van het energielabel van de woning. Dit stimuleert niet alleen de aankoop van energiezuinige woningen, maar biedt ook financiële prikkels voor verdere verduurzaming wanneer woning uit de bestaande bouw wordt verkocht. Huishoudens kunnen ook extra leningen tot €20.000 krijgen om hun woningen energiezuiniger te maken, afhankelijk van het energielabel van de woning.

Heb jij jouw droomwoning al gezien of kunnen wij je helpen om deze dit jaar te vinden. Onze financieel adviseurs en makelaars helpen jou graag met deze zoektocht. Zij nemen graag met je door wat de mogelijkheden zijn. Onze vestigingen vind je in Arnhem, Ede, Wageningen, Amersfoort, Veenendaal

Een vooruitblik op de huizenmarkt in 2024: stabilisatie in zicht?

Nieuws

5 reden om een aankoopmakelaar in te schakelen

Om jouw droomhuis te bemachtigen, is snel handelen belangrijk.

Lees verder Chevron black btn

Stappenplan: hoe verloopt de aankoop van een huis?

In dit artikel leiden wij je stap voor stap door het aankoopproces.

Lees verder Chevron black btn

De hypotheekplannen van 2024

De hypotheekplannen voor 2024 zijn grotendeels bekend. Komen er meer mogelijkheden om te lenen...

Lees verder Chevron black btn

Starters: alles wat je moet weten bij het afsluiten van een hypotheek

Starters op de woningmarkt? WIj geven jou antwoorden op hypotheekvragen.

Lees verder Chevron black btn