Netwerk Dien je Stad biedt jongeren in Ede de mogelijkheid om mensen in eenzaamheid of een kwetsbare situatie te helpen. Zij begeleiden en faciliteren daarbij de jongeren in de hulp die zij bieden.
Er is altijd hulp nodig bij het doen van boodschappen, uitlaten van de hond of gewoon een wekelijks telefoongesprek. Eenzaamheid is sterk gegroeid het afgelopen jaar vanwege Corona en de vragen om hulp zijn toegenomen.
Het is bijzonder dat veel jongeren zich aanmeldden die bereid waren om in actie te komen. Zij hebben zich dan ook ingezet als vrijwilliger om bijvoorbeeld boodschappen te doen of om tegen eenzaamheid als belmaatje mensen regelmatig op te bellen. Ook raambezoekjes werden gebracht, attenties zoals een bosje bloemen werden bezorgd als hart onder de riem of klusjes werden gedaan. Ontmoetingen die normaal gesproken in real live zouden zijn werden in tijden van Corona zoveel mogelijk digitaal voortgezet. Een aantal jongeren verbond zich voor langere tijd aan iemand door maatje te zijn en regelmatig samen op te trekken. Zo nodig was dat digitaal. Veel van deze maatjes zijn nog steeds aan elkaar verbonden en ontmoeten elkaar nu weer in real live. Hanneke, 21 jaar en maatje van een oudere mevrouw die moeilijk zelf de deur meer uitkomt: "Het is supergezellig samen, we kletsen heel wat af. Ik heb wat leuks te doen en voor haar is het superfijn om aanspraak te hebben. Ik voel me van betekenis op deze manier!"
Marieke: ‘’Wij willen het geld van de donatie besteden aan het faciliteren en begeleiden van deze ontmoetingen. Veel mensen kennen eenzaamheid, die niet zomaar over gaat nu er minder beperkingen zijn. Door het ontbreken van een netwerk en vaak ook gebrek aan financiële middelen is er behoefte aan contact of hulp in of om het huis, bijvoorbeeld in de vorm van praktische klussen. Wij willen deze mensen en jongeren aan elkaar koppelen om zo samen voorbij eenzaamheid te komen en van betekenis te zijn voor elkaar. Want als iedereen naar elkaar omziet, komen we de eenzaamheid voorbij en doen we het echt samen.’’
Het toekomstbeeld is duidelijk. Groeien in het aantal maatjes, eenzaamheid bestrijden en nog meer praktische klussen voor mensen oppakken. Netwerk Dien je Stad biedt momenteel ongeveer 3.600 mensen hulp, samen goed voor meer dan 15.000 uur vrijwilligerswerk per jaar. Daar zetten meer dan 2.000 jonge vrijwilligers zich voor in. Dit aantal wil Netwerk Dien je Stad vergroten, omdat eigenlijk alle jongeren na hun inzet aangeven het betekenisvol te vinden. Het Netwerk ziet welke impact deze jongeren maken en dat dit een groot verschil maakt voor vele Edenaren.
Marieke: ‘’Wij gaan ervoor om dit belang vast te houden en zien er naar uit om er te zijn voor de mensen die hulp, steun en ontmoeting nodig hebben. We willen de jongeren in Ede de kans geven om deze waardevolle ervaring op te doen en om van betekenis te zijn voor anderen én voor zichzelf.’’
Wil je meer informatie over Netwerk Dien je Stad of je meteen aanmelden als vrijwilliger?
Kijk dan op de website: https://www.dienjestad.nl/