Ditters Nieuws

Stappenplan: hoe verloopt de aankoop van een huis?

Het kopen van een huis is een belangrijke beslissing. Het is een rollercoaster aan emoties, maar ook een periode waarin je een reeks complexe stappen en overwegingen moet maken. Wij zijn er om je bij elke stap te begeleiden, vanaf het begin tot het moment dat je de sleutels van je nieuwe woning in handen hebt. In dit artikel leiden wij je stap voor stap door het aankoopproces. Laat ons je helpen bij het vinden van jouw droomhuis.

  1. Vaststellen van je zoekprofiel

  2. Start de zoektocht en bezichtigingen

  3. Een bod uitbrengen

  4. Een handtekening zetten

  5. Financiering regelen 

  6. Bouwkundige keuring 

  7. Overdracht bij de notaris 

Stap 1: Vaststellen van je zoekprofiel

De zoektocht naar een nieuwe woning begint met een duidelijk beeld van je wensen, eisen en financiële mogelijkheden. Daarom nemen we uitgebreid de tijd om samen met jou je zoekprofiel samen te stellen. We luisteren naar wat voor jou belangrijk is: van de gewenste locatie en het type woning tot specifieke kenmerken en voorzieningen. Hierbij adviseren we ook direct een oriënterend gesprek met een financieel (hypotheek)adviseur. Het is namelijk wel handig om het budget vooraf te bepalen, aangezien dit essentieel is voor een gerichte zoektocht. 

Stap 2: Start de zoektocht en bezichtigingen

We gaan starten met de zoektocht naar woningen die perfect passen bij jouw zoekprofiel. Onze ervaren makelaars maken gebruik van geavanceerde digitale tools en binnen ons platform krijg je zelfs een eigen zoekportaal. Hier krijg je op maat gemaakt aanbod voorgeschoteld, speciaal afgestemd op jouw wensen en behoeften. Zodra er een potentieel pareltje gevonden is, plannen we graag voor jou een bezichtiging in, zodat je een volledig beeld krijgt van de huizen die je interesse hebben gewekt.

Stap 3: Een bod uitbrengen

Zodra je een geschikte woning hebt gevonden, begint het onderhandelingsproces. Onze ervaren makelaars zijn experts in strategisch bieden. We analyseren de markt om een passend bod te doen. Daarbij zorgen we ervoor dat alle voorwaarden in het koopcontract gunstig zijn voor jou als koper. We streven ernaar om een balans te vinden tussen het verkrijgen van de beste prijs en het behouden van een goede relatie met de verkoper.

Stap 4: Een handtekening zetten

Nadat er overeenstemming is bereikt, wordt het koopcontract opgesteld. Onze juridische experts zorgen ervoor dat alle afspraken juist worden vastgesteld en dat je goed beschermd bent tijdens het aankoopproces. Hierbij wordt nauwlettend gekeken naar essentiële clausules zoals ontbindende voorwaarden, financieringsvoorbehoud en eventuele specifieke afspraken met betrekking tot de staat van de woning. Dit biedt jou de zekerheid dat alle onderdelen van de transactie zorgvuldig zijn vastgelegd en dat je met een gerust hart de volgende stappen in het aankoopproces kunt zetten. Bovendien heb je na het tekenen van het contract nog drie dagen bedenktijd, waarin je de koop zonder opgaaf van reden kunt ontbinden. Na deze drie dagen is de woning verkocht onder voorbehoud.

Stap 5: Financiering regelen

Nu is het tijd om de hypotheek te regelen, een cruciale stap in het proces van het kopen van je nieuwe huis. Onze hypotheekadviseurs zijn er om je door dit belangrijke onderdeel te loodsen. Van het indienen van de aanvraag tot aan de afronding bij de notaris, zij zorgen voor een vlekkeloze afhandeling. Met hun expertise garanderen ze dat je de financieringsoplossing krijgt die naadloos aansluit op jouw behoeften en wensen.

Stap 6: Bouwkundige keuring

Voordat de koop definitief wordt, adviseren we vaak om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Onze bouwtechnische experts controleren de staat van de woning om eventuele gebreken op te sporen. Tijdens deze grondige inspectie worden alle belangrijke aspecten van de woning nauwkeurig onderzocht, zoals de fundering, dakbedekking, elektrische installatie en leidingwerk. Op basis van dit rapport kun je vervolgens beslissen of je de koop wilt voortzetten en eventueel aanvullende afspraken maken met de verkoper.

Stap 7: Overdracht bij de notaris 

Tijdens de overdracht bij de notaris wordt de koop officieel gemaakt en worden de sleutels van je nieuwe woning aan jou overhandigd. Onze makelaars begeleiden je tijdens dit proces en zorgen ervoor dat alles soepel verloopt. Ze controleren alle documenten nauwkeurig, waaronder de leveringsakte en de hypotheekakte, om er zeker van te zijn dat alles in overeenstemming is met de gemaakte afspraken. Ook staan ze je bij met advies en beantwoorden ze eventuele vragen die je hebt over de overdracht. Zo kun je met een gerust hart de volgende stap in je leven zetten.

Bij Ditters staan we gedurende het hele aankoopproces voor je klaar, vanaf het vaststellen van je zoekprofiel tot aan de overdracht bij de notaris. Ons team van ervaren makelaars en hypotheekadviseurs biedt een uitgebreid pakket aan diensten om je te begeleiden bij elke stap. We helpen niet alleen bij het vinden van een geschikte woning en het onderhandelen over de prijs, maar ook bij het regelen van de financiering en het adviseren over verzekeringen. Let the adventure begin!

Stappenplan: hoe verloopt de aankoop van een huis?

Nieuws

Woonregisseurs: Een geüpgraded appartement

Alles in het appartement was degelijk maar verouderd. In een korte tijd is veel aangepakt.

Lees verder Chevron black btn

Een huis van (on)schatbare waarde: vrijblijvende taxatieweken

Wij weten hoe belangrijk je huis is. Het is niet zomaar een plek,  het is jouw th...

Lees verder Chevron black btn

Dubbele woonlasten: hoe pak je dit aan?

Gefeliciteerd met het vinden van je droomwoning! Maar wat als je oude woning later wor...

Lees verder Chevron black btn

5 reden om een aankoopmakelaar in te schakelen

Om jouw droomhuis te bemachtigen, is snel handelen belangrijk.

Lees verder Chevron black btn