Ditters Nieuws

Wat is het nut van een onafhankelijke adviseur?

Waarom zou je een hypotheekadviseur van Ditters inschakelen als je het ook zelf rechtstreeks met een bank kunt regelen? Of misschien nog wel beter: regel alles gewoon online. Hypotheekadvies is toch helemaal niet meer nodig?

Deze vragen zijn begrijpelijk. In onderstaande blog legt onze collega Jerry Vermeer uit wat het nut is van een onafhankelijke hypotheekadviseur.

 

Stukje geschiedenis

Hypotheekadvies is nergens gratis en dit is het nooit geweest. Voorheen werd het hypotheekadvies betaald door de geldverstrekker waar de klant de hypotheek afsloot. Hierdoor leken de werkzaamheden kosteloos, maar werd er aan de achterkant provisie verdiend. Gelukkig is dit nu niet meer zo.

Sinds 2013 is er sprake van een provisieverbod. Dit betekent dat de adviseurs en de banken geen beloning meer mogen ontvangen. Hierdoor wordt het voor de klanten transparant aangezien zij rechtstreeks aan de adviseur moeten betalen. Als gevolg hiervan wordt er bij vooraf een opdracht tot dienstverlening getekend. Het maakt hierbij niet uit of je een onafhankelijke adviseur inschakelt of zelf naar de bank gaat. Je zal in alle gevallen moeten betalen.


Wat doet de hypotheekadviseur eigenlijk allemaal voor je?
Een onafhankelijke hypotheekadviseur van Ditters helpt je bij het maken van de juiste keuze. De adviseur kan bemiddelen voor vele geldverstrekkers, soms zijn dit er wel 30. Hierdoor kan hij voor jou allerlei geldverstrekkers met elkaar vergelijken. Je hoeft dus niet zelf alle partijen langs te gaan.

De adviseur vergelijkt de verschillende aanbiedingen uiteraard op de hoogte van de rente, maar nog veel belangrijker: ook op de voorwaarden. De goedkoopste hypotheekverstrekker hoeft namelijk niet altijd de beste aanbieder te zijn. Hiernaast inventariseert de adviseur jouw financiële situatie en berekent wat er gebeurt bij onverhoopt overlijden en wat de situatie wordt bij werkeloosheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen. Ook regelen wij al het papierwerk rondom de hypotheek, bankgarantie, taxatie en/of bouwkundige keuring en communicatie met de verkopend makelaar en notaris. Wij vragen alle benodigde stukken op, controleren deze en zorgen dat ze naar de juiste partijen verzonden worden.

Daarnaast hebben geldverstrekkers veelal een ander acceptatiebeleid. Wij kunnen dus meerdere mogelijkheden bieden om naar een oplossing te zoeken. Bij een bank geldt alleen het acceptatiebeleid van de betreffende partij.

De kosten voor hypotheekadvies bij ons kantoor beginnen bij een tarief van €1.995,-.


Wat doet een bank voor je?
Indien je zelf naar een bank gaat voor een hypotheekadvies dan zullen zij ongeveer hetzelfde doen als de hierboven genoemde onafhankelijk hypotheekadviseur. Het grote verschil is echter de keuze tussen de producten. De banken zullen namelijk alleen hun eigen hypotheken promoten. De keuze is hierdoor zeer beperkt. Het advies bij een bank kan natuurlijk uitstekend zijn, echter je weet niet zeker of je wel de beste of goedkoopste hypotheek gaat afsluiten. Om zeker te weten welke bank het beste aanbod voor je heeft, zal je dus verschillende banken moeten bezoeken.

De kosten voor hypotheekadvies bij een bank liggen gemiddeld tussen € 1.500 en € 2.500.
 

Wat is uiteindelijk de beste keuze?
Een goed hypotheekadvies is niet eenvoudig. Indien je niet goed thuis bent in de materie is een fout snel gemaakt. Een kleine fout in een hypotheek kan grote financiële gevolgen hebben. Het is daarom meestal raadzaam om een adviseur in te schakelen. Het zelf regelen van een hypotheek is weliswaar goedkoop, maar eigenlijk alleen passend voor mensen met volwaardige kennis op het gebied van hypotheken.

Heb je geen volledige of weinig kennis van hypotheken? Schakel dan één van onze adviseurs in.
 

Wat is de beste keuze op basis van de kosten?
Staar je niet blind op de hoogte van de kosten van het advies. Een lagere rente en een goed advies zijn op lange termijn veel meer waard dan lage advieskosten bij het afsluiten van een hypotheek. Een goed advies kost geld, maar zal je ook veel geld besparen. Hiernaast zijn de advieskosten ook nog eens fiscaal aftrekbaar.

Voor het idee: een aflossingsvrije hypotheek van € 200.000,- met een rente vaste periode van 20 jaar, levert bij een 0.2% lagere rente in die 20 jaar al € 8.000,- aan besparing op.

 

Welke voordelen biedt een onafhankelijk adviseur van Ditters nog meer?

Naast alle bovenstaande voordelen mag je van een ons verwachten dat wij nauw betrokken zijn bij jouw dossier. Je krijgt snel reactie en ook buiten kantoortijden kan je bij jouw adviseur terecht. Het komt vaak voor dat je met een vraag zit waar je even snel een antwoord op wilt hebben. Hoe fijn is het dan dat je met en een appje of telefoontje snel een reactie verkrijgt? Of dat je een afspraak in de avond kan maken, eventueel bij je thuis wanneer de kinderen op bed liggen?

Uit recente cijfers blijkt dat het aantal verstrekte hypotheken door onafhankelijk hypotheekadviseurs stijgt en bij banken juist daalt. Dit zou toch om een bepaalde reden zijn, denk je niet?

 

Mocht jij nou een nieuwe woning op het oog hebben of willen checken of de huidige hypotheek nog wel de juiste is? Bel of mail snel voor een afspraak!

 

0318-209109

hypotheken@ditters.nl

Wat is het nut van een onafhankelijke adviseur?

Nieuws

Alles wat je moet weten als starter: van koopcontract tot bouwtechnische keuring

Wij nemen je mee langs de veelgestelde startersvragen bij de aankoop van je eerste huis.

Lees verder Chevron black btn

De starterslening: alles wat je hierover moet weten

Ben je klaar om die eerste stap te zetten op de woningmarkt?

Lees verder Chevron black btn

Scheiden en een gezamenlijk koophuis: hoe pakken we dit professioneel aan

We nemen je mee door de belangrijkste zaken bij scheiden en het hebben van een ko...

Lees verder Chevron black btn

Woonregisseurs: terug van weggeweest

De lang gekoesterde wens van Sander en Daphne ging eindelijk in vervulling. De randstad verrui...

Lees verder Chevron black btn