Ditters Nieuws

Wat speelt er op de vastgoedmarkt?

Niets is zo veranderlijk als de vastgoedmarkt. Er is voortdurend beweging en de markt wordt beïnvloed door verschillende trends en ontwikkelingen uit binnen- en buitenland. Sommige thema’s die op dit moment spelen zijn bekender dan anderen. Ben je van plan dit najaar actief jouw woning te verkopen, op zoek te gaan naar een nieuwe woning of te oriënteren op de mogelijkheden van nieuwbouw? Lees dan even dit artikel over de krapte op de woningmarkt, de transactieprijzen en de stijging van hypotheekrentes.

 

De krapte op de woningmarkt neemt toe

Er is duidelijk beweging op de woningmarkt. Dit geldt voor zowel de koopmarkt als de nieuwbouwmarkt. Zo hebben NVM-makelaars in het tweede kwartaal van 2023 ruim 20% meer koopwoningen verkocht ten opzichte van het eerste kwartaal. “Nieuw aangeboden woningen vinden in alle prijsklassen sneller een nieuwe eigenaar. Onze leden zien het aantal bezichtigingen weer toenemen. Ook stijgt het aantal overbiedingen op woningen weer. De dynamiek is weer terug in de woningmarkt.” Zegt Lana Gerssen van de NVM. Ben je op zoek naar een nieuwe woning? Dan adviseren we je een aankoopmakelaar in te schakelen om je te helpen met deze zoektocht.

De transactieprijs van bestaande woningen neemt toe

Door de aanhoudende krapte op de markt is in het tweede kwartaal van 2023 de gemiddelde transactieprijs gestegen met zo’n 2,8% vergeleken met het eerste kwartaal van 2023. De inflatie is aan het afnemen en de lonen zijn aan het stijgen. Lara Gerssen: "Kopers hebben meer vertrouwen in de woningmarkt door de loonontwikkeling en sterke economie." Benieuwd wat jouw woning waard is in de huidige markt? Maak nu een afspraak voor een kennismakingsgesprek met één van onze verkoopmakelaars.

Stijgende hypotheekrentes

De gemiddelde hypotheekrente is in de eerste vijf maanden van 2023 gestabiliseerd en gaat naar verwachting tegen het einde van dit jaar zelfs dalen. Uit cijfers van de adviesketen blijkt verder dat de hypotheekrentes van de verschillende vaste renteperiodes dichter bij elkaar komen te liggen. De ontwikkelingen van de rente zijn waarschijnlijk mede bepalend voor of je wel of geen hypotheek afsluit. Want is het nu een goed moment om je hypotheek over te sluiten of kun je dat beter laten zitten? Is het zinvol om je rente vast te zetten of juist niet? Bij het maken van al die keuzes is een gespecialiseerde hypotheekadviseur jouw rots in de branding. 

 

Ben je benieuwd naar wat er voor jou mogelijk is op de woningmarkt dit najaar? Onze experts op het gebied van verkoop, aankoop en financieel advies in Amersfoort, Arnhem, Ede, Veenendaal en Wageningen zijn je graag van dienst.

Wat speelt er op de vastgoedmarkt?

Nieuws

Ontdek je droomhuis tijdens de NVM Open Huizen Dag

Op 30 september 2023 van 11:00 tot 15:00 zetten huiseigenaren hun deuren voor je ...

Lees verder Chevron black btn

Prinsjesdag 2023: De impact op jouw huizenjacht

Prinsjesdag 2023 brengt enkele interessante ontwikkelingen op de woningmarkt. 

Lees verder Chevron black btn

Drie keer antwoord op vragen van starters

Tijdens het  aankoopproces komen er veel vragen naar boven.

Lees verder Chevron black btn

Waarom een interieurstylist inhuren uiteindelijk geld en tijd kan uitsparen

De inrichting van jouw nieuwe huis is erg belangrijk. Wij gingen in gesprek met DOK2.

Lees verder Chevron black btn