De starterslening: lees direct alles wat je hierover moet weten
Ben je klaar om die eerste stap te zetten op de woningmarkt? Dan is de starterslening wellicht iets voor jou. Wij begrijpen we dat de weg naar je eerste huis vol vragen en onzekerheden zit. Daarom hebben we dit artikel samengesteld om je te helpen begrijpen wat de starterslening inhoudt en wanneer je ervoor in aanmerking komt.
De starterslening is een aanvullende lening bovenop je maximale hypotheek, speciaal ontworpen voor starters op de woningmarkt. Het biedt financiële ondersteuning om het verschil te overbruggen tussen de prijs van je eerste huis en het bedrag dat je maximaal kunt lenen volgens de normen van de hypotheekverstrekker.
Om in aanmerking te komen voor de starterslening, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Over het algemeen gelden de volgende criteria:
Dankzij een starterslening heb je de mogelijkheid om misschien wel dat ene huis te kopen, zelfs als je maximale hypotheek daarvoor op dit moment niet toereikend is. Dit zijn daarnaast de belangrijkste voordelen van de starterslening:
Een starterslening afsluiten brengt eenmalige kosten met zich mee. Deze kosten zijn als volgt:
De starterslening heeft specifieke regels voor aflossing:
Eerste 3 jaar: Voor de eerste 3 jaar betaalt de gemeente de rente en hoef je ook niet af te lossen. Hierdoor heb je gedurende deze periode geen maandelijkse lasten. De aflossing van je Starterslening wordt gedurende deze periode 'betaald' met behulp van de Combinatielening, waardoor de Combinatielening gedurende de eerste 3 jaar altijd toeneemt
Na de eerste 3 jaar: Na deze periode ga je rente en aflossing betalen, mits je inkomen dat toelaat. Als dat niet het geval is, kun je een hertoetsing aanvragen om de maandlast te laten aanpassen aan je inkomen. Deze procedure wordt herhaald na 6, 10 en 15 jaar. Een hertoetsing kan ook worden aangevraagd na een scheiding of het verbreken van een relatie waarbij een van de partners het huis verlaat.
Na 30 jaar: Zodra je volledige rente en/of aflossing betaalt, los je zowel de starterslening als de combinatielening af. Na 30 jaar moet je de leningen volledig hebben afgelost. Als dit niet het geval is vanwege onvoldoende inkomen, moet je de restschuld in één keer aflossen. In de praktijk betekent dit vaak dat je een nieuwe hypotheek afsluit. Als dat niet mogelijk is, moet je je huis verkopen. Ook als je je huis eerder verkoopt, moet de starterslening worden afgelost.
Als je meer wilt weten over hoe een starterslening jou kan helpen bij het realiseren van je droomwoning, aarzel dan niet om contact op te nemen met Ditters Hypotheken. Onze ervaren erkend financieel adviseurs staan klaar om je stap voor stap door dit proces te begeleiden, je te helpen waar nodig en je te attenderen op de kleine lettertjes. Wij begrijpen dat het kopen van je eerste huis een spannende stap is en we zijn hier om ervoor te zorgen dat je goed geïnformeerd en zelfverzekerd bent tijdens dit proces.
Ben jij nieuw op de woningmarkt? Bekijk dan de pagina speciaal voor starters.
Meer informatie