Ditters Nieuws

Starters: alles wat je moet weten bij het afsluiten van een hypotheek

Het kopen van je eerste huis is een spannende stap. Dat kan overweldigend zijn, vooral als het aankomt op het afsluiten van een hypotheek. Een hypotheek is in feite een lening die je afsluit om een huis te kunnen kopen. Voor starters is dit vaak een complex proces met veel onbekende termen en regels. Als jullie voor het eerst gaan samenwonen, brengt dit extra vragen met zich mee. In dit artikel nemen we je mee door alles wat je als starter moet weten bij het afsluiten van een hypotheek.

  1. Basisbegrippen

  2. Bespreek je financiële situatie met onze adviseur

  3. Onderzoek de verschillende hypotheekvormen

  4. Hou rekening met bijkomende kosten

  5. Bereid je voor op de toekomst

  6. Ontdek de hypotheek weken

Basisbegrippen

Voordat je diep in het hypotheekproces duikt, vliegen je gelijk allerlei begrippen om de oren. Dit kan erg overweldigend zijn en voordat je het weet zie je door de bomen het bos niet meer. Denk aan begrippen als hypotheekrente, aflossing en looptijd. Natuurlijk zal je tijdens het afsluiten van je hypotheek nog veel meer termen tegenkomen die niet direct duidelijk zijn. Stel al je vragen aan onze hypotheekadviseur, deze denkt graag met je mee. Het afsluiten van een hypotheek is namelijk nieuw en ook best spannend, vooral voor starters die niet bekend zijn met alle ins en outs. Gelukkig heeft onze hypotheekadviseur al menig starter succesvol aan een woning geholpen en staat hij of zij klaar om jou te assisteren met al je vragen gedurende dit proces.

Bespreek je financiële situatie met onze adviseur

Voordat je je stort op de zoektocht naar de perfecte hypotheek, is het cruciaal om je budget en wensen scherp te hebben. Het hypotheekbedrag wordt berekend aan de hand van diverse factoren, waaronder inkomen, uitgaven, bestaande leningen, schulden en eigen vermogen. Zorg ervoor dat je al deze gegevens klaar hebt liggen voordat je het hypotheekgesprek in gaat. Zo kunnen wij je het beste helpen.

Onderzoek de verschillende hypotheekvormen

Denk ook na over het type hypotheek dat bij je past. Elke vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Door je als starter vooraf in te lezen in deze hypotheekvormen, maak je een beslissing die het beste aansluit bij jouw financiële situatie. Denk hierbij aan hypotheektypes zoals:

Annuïteitenhypotheek
Bij een annuïteitenhypotheek blijft het totale bedrag dat je maandelijks betaalt (rente + aflossing) gedurende de looptijd van de lening constant. In het begin bestaat het grootste deel van de maandelijkse lasten uit rente, terwijl later meer wordt afgelost.

Lineaire hypotheek
Bij een lineaire hypotheek los je elke maand een vast bedrag af. Hierdoor dalen je maandelijkse lasten geleidelijk gedurende de looptijd van de lening. De rentelasten nemen af omdat het openstaande bedrag steeds kleiner wordt

Aflossingsvrije hypotheek
Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je gedurende de looptijd alleen rente. Je lost dus niets af op de lening. Deze vorm was vroeger populair, maar wordt tegenwoordig minder aangeraden vanwege het risico dat de hypotheekschuld niet afneemt.

Hybride hypotheek
Sommige geldverstrekkers bieden hybride hypotheekvormen aan waarbij je zowel annuïtair als lineair kunt aflossen. Dit geeft je een zekere mate van flexibiliteit om te kiezen hoe je wilt aflossen.

Hou rekening met bijkomende kosten

Naast de hypotheekkosten zelf, zijn er nog andere financiële aspecten om in gedachten te houden bij het kopen van je nieuwe huis. Denk aan notariskosten, taxatiekosten, advieskosten en mogelijk NHG-kosten. Voorkom verrassingen en neem deze kosten mee in je budgetplanning.

Bereid je voor op de toekomst

Als frisse starter duik je in het avontuur van je eerste eigen stek. Een hypotheek is een langdurige verbintenis, dus het loont om vooruit te kijken. Wat als je inkomen schommelt? Of als je gezinssamenstelling verandert? Je hypotheekvorm moet aansluiten op deze toekomstige scenario's. Overweeg ook de mogelijkheid van extra aflossen als je financiële ruimte hebt. Onze hypotheekadviseurs staan paraat om samen met jou te brainstormen over wat het beste past bij jouw unieke situatie. Samen denken we aan jouw later!

Stel je vragen tijdens de hypotheekweken

Nu de Hypotheekweken in volle gang zijn, is het dé uitgelezen kans voor starters op de woningmarkt om antwoorden te vinden op al hun hypotheekvragen. Ben jij een starter en nieuwsgierig naar de leenmogelijkheden? Maak nu een afspraak en stel ons al je vragen. Na de afspraak ontvang je ook nog een gratis persoonlijke hypotheekberekening. 

Heb je je ideale woning al gevonden of kunnen wij je helpen bij het realiseren van deze droom? Onze toegewijde financieel adviseurs en makelaars staan klaar om je te begeleiden in deze zoektocht. Samen met jou bespreken ze graag de diverse mogelijkheden die aansluiten bij jouw woonwensen en financiële situatie. Je vindt onze vestigingen in Arnhem, Ede, Wageningen, Amersfoort, Veenendaal.

 Starters: alles wat je moet weten bij het afsluiten van een hypotheek

Nieuws

Alles wat je moet weten als starter: van koopcontract tot bouwtechnische keuring

Wij nemen je mee langs de veelgestelde startersvragen bij de aankoop van je eerste huis.

Lees verder Chevron black btn

De starterslening: alles wat je hierover moet weten

Ben je klaar om die eerste stap te zetten op de woningmarkt?

Lees verder Chevron black btn

Scheiden en een gezamenlijk koophuis: hoe pakken we dit professioneel aan

We nemen je mee door de belangrijkste zaken bij scheiden en het hebben van een ko...

Lees verder Chevron black btn

Woonregisseurs: terug van weggeweest

De lang gekoesterde wens van Sander en Daphne ging eindelijk in vervulling. De randstad verrui...

Lees verder Chevron black btn