Aanbod

Verken ons aanbod. Van huur tot koop. En van nieuwbouw tot bouwkavel. Samen vinden we de plek waar jij je helemaal thuis voelt.

Diensten

Onze experts begeleiden je van A tot Z. Of je nu je huis wilt verkopen, op zoek bent naar je droomhuis of advies nodig hebt over hypotheken of verzekeringen. Met jarenlange ervaring en persoonlijke service zorgen we ervoor dat jij met een gerust hart de juiste keuzes maakt.

Over Ditters

Wij zijn Ditters. Verhalenvertellers. De schakel tussen droom en woning. We luisteren naar jouw wensen en maken op basis daarvan een plan.

In het kort

Als je een huis koopt, krijg je niet alleen te maken met de koopsom, maar vaak ook met overdrachtsbelasting. Dit is een belasting die je betaalt over de aankoopprijs van de woning en kan een aanzienlijk bedrag zijn. Gelukkig zijn er sinds 2021 aantrekkelijke regels, vooral voor jonge kopers en doorstromers op de woningmarkt, die je flink wat geld kunnen besparen. In dit artikel leggen we uit wat overdrachtsbelasting precies is, wanneer je gebruik kunt maken van de vrijstelling en hoe je deze vrijstelling aanvraagt.

Wat is overdrachtsbelasting?

Als je een huis koopt, betaal je normaal gesproken overdrachtsbelasting. Dit is een belasting van 2% over de aankoopprijs van je nieuwe woning. Voor een huis van €300.000 betaal je bijvoorbeeld €6.000 aan overdrachtsbelasting. Best een fors bedrag dus! Gelukkig zijn er voor starters aantrekkelijke regels waardoor je deze belasting niet altijd hoeft te betalen.

De vrijstelling: wat houdt het in?

Sinds 1 januari 2021 is er een speciale regeling voor (in eerste instantie) starters op de woningmarkt. De overdrachtsbelasting is per 1 januari 2021 naar 0% gegaan. Voldoe je aan de voorwaarden, dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Dit kan je flink wat geld besparen. Geld dat je kunt gebruiken voor bijvoorbeeld de inrichting van je nieuwe woning of om onverwachte kosten te dekken.

Wanneer heb je recht op de vrijstelling?

Je komt niet zomaar in aanmerking voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting. Dit zijn de voorwaarden: Ook doorstromers.

Leeftijd:Je moet tussen de 18 en 35 jaar oud zijn. Kopen 2 starters samen een woning en is 1 van de 2 ouder dan 35 jaar? Dan betaalt de oudste 2% over de helft van de woningwaarde. Voor de jongste starter geldt dat deze persoon tussen de 18 en de 35 jaar moet zijn.

Eerste of volgende woning:Het moet of je eerste koophuis zijn of de volgende. Heb je al een koopwoning en ga je verhuizen naar een andere koopwoning? Als je nog geen 35 jaar bent, dan kun je ook als doorstromer gebruikmaken van de vrijstelling. Tenminste, als je nog niet eerder van de vrijstelling hebt geprofiteerd.

Hoe vraag je de vrijstelling aan?

Bij de aankoop van je woning speelt de notaris een cruciale rol in het aanvragen van de vrijstelling van overdrachtsbelasting. De notaris controleert of je aan alle voorwaarden voldoet, zoals je leeftijd, de koopsom van de woning en je intentie om er zelf te gaan wonen. Als alles in orde is, helpt de notaris je met het opstellen van een verklaring waarin je officieel aangeeft dat je aan alle eisen voldoet. 

In dit artikel

Lees meer over deze dienst

Ben jij nieuw op de woningmarkt? Bekijk dan de pagina speciaal voor starters.

Meer informatie

Gerelateerde artikelen

externalId=ditters-nieuwsoverzicht-1.1.5&filter[category]=/Starters&filter[active]=1